Linkovi

Predsjednik Bush sutra se obraća japanskom zakonodavnom tijelu (18/2/02) - 2002-02-18


Predsjednik Bush obratit će se sutra japanskim zakonodavcima u sklopu svog puta po tri azijske zemlje, ističući važnost američko-japanskog saveza u borbi protiv terorizma.

Očekuje se da će predsjednik izjaviti pred najstarijim parlamentarnim tijelom u Aziji da je američko-japansko partnerstvo “jedan od velikih i čvršćih saveza u modernom dobu”, sa zajedničkom vizijom budućnosti azijsko-pacifičke regije. Tijekom zajedničke konferencije za novinare s japanskim premijerom Junichirom Koizumijem, gospodin Bush je rekao da će američko-japansko partnerstvo nastaviti borbu protiv terorizma. "Vjerujem da je američko-japanski savez temelj mira i prosperiteta na Pacifiku. Japan je velikodušni domaćin američkim snagama što predstavlja ključni prilog stabilnosti Azije. Ovo trajno partnerstvo donosi korist objema našim zemljama, ali i svijetu. Globalni terorizam sada ugrožava svjetski mir, a mi nemamo boljeg prijatelja sa stalnom podrškom nego što je japanska vlada".

Predsjednik će zahvaliti japanskim čelnicima za njihovu neupitnu podršku u borbi protiv terorizma i njihovoj predanosti da financijski pomognu obnovu Afganistana. Očekuje se da će gospodin Bush ponoviti svoje upozorenje na oružja za masovno uništavanje u Sjevernoj Koreji, koja prema njegovim riječima zajedno s Irakom i Iranom predstavlja “osovinu zla”.

Predsjednik Bush je, inače, zajedno sa suprugom i japanskim premijerom Koizumijem sudjelovao u prezentaciji drevne japanske vještine – yabusame u kojoj konjanik gađa strelicama glinene mete. Predsjednik je entuzijastično pozdravljao one konanjike koji su bili precizni. Riječ je o vještini iz šestog stoljeća u kojoj su tadašnji ratnici iskazivali svoje vještine kao jedan oblik molitve.

Nakon govora u japanskom parlamentu sutra predsjednik Bush i prva dama Laura Bush sastat će se s japanskim carem i caricom u njihovoj palači. Nakon toga otputovat će u Južnu Koreju gdje će predsjednik, između ostaloga, posjetiti demilitariziranu zonu između dvije Koreje.

XS
SM
MD
LG