Linkovi

Što si žene žele? (15/2/02) - 2002-02-18


Jučerašnje Valentinovo vjerojatno je, po n-ti puta, mnoge muškarce suočilo s najtemeljnijom filozofskom dilemom njihovog života: Što je to što žene njihovog života čini sretnima? Ako je riječ o poklonu, kako znati što si one žele?

Isto takvo pitanje, ali svih 365 dana u godini, postavljaju si marketinsški stručnjaci. Posebice, posljednjih godina, oni u elektroničkoj industriji. Žene, naime, čine polovicu potencijalnog tržišta za nove elektroničke spravice, - i one vole elektroničke "igračke"! -, a, kako se već pokazalo, sve su manje sklone da slušaju savjete muškaraca u tome što kupiti.

Jedan prodavač celularnih telefona sažeo je razliku između muškaraca i žena u nabavci nove elektronike slijedećim opisom: Muškarci gledaju na telefon tehničkim okom - "Na kojoj frekvenciji radi?" Žene, pak, gledajući razne modele celularnih telefona, ravnodušno okom prelaze preko više njih da bi, ugledavši jedan crvenog kućišta, uskliknule: "Kako je sladak!"

Najveća razlika između muškaraca i žena, što se tiče tehničkih stvari, kako su pokazala neka ispitivanja, nije u tome koje stvarčice priželjkuju, - ustvari žele jednake stvari: DVD playere, celularne telefone, kompjutere, digitalne kamere! Razlika leži u magičnom pitanju koje si žene postavljaju gotovo bez izuzetka u trenucima prije nego što se late novčanika - "Da li mi to zaista treba?"

U normalnim okolnostima, pokazala su ista ispitivanja, žene posvećuju mnogo više pažnje iskoristivosti onoga što kupuju, kao i tome hoće li se nova stvar uklopiti u postojeće. Žene su u stanju, priznaju prodavači hi-fi opreme, hodati s metrom u ruci i mjeriti pojačala dok ne nađu ono koje će se točno uklopiti u zadani prostor na polici.

Informirajući se o proizvodima, žene zapitkuju prodavače i svakog drugog tko se nađe u blizini. Muškarci, pokazuju brojna ispitivanja, i u pitanju kupovine pokazuju jednaku nesklonost ispitivanju, kao i u vožnji - radije se izgube nego da pitaju. Dakle, muškarci se iz medija informiraju o budućoj kupovini, a žene - usmenom predajom.

Poučeni takvim nalazima studija, i dizajni proizvoda se prilagođavaju ženskim kupcima. Recimo, kompanija Ford je u svoje modele terenskih vozila ugradila stvari koje su posebno zanimale žene - dodatni retrovizor kojim se na oku drža djeca na stražnjim sjedištima, kao i širi držač čaše, jer žene vole piti iz ljepših čaša, a ne iz konzerve.

Prošlomjesečni sajam potrošne elektronike, u Las Vegasu, pokazao je u kolikoj mjeri proizvođači žele privući i zadržati žene kao kupce. Kompanija JVC predstavila je čitavu liniju automobilske elektronike koja bojama odgovara željama žena: svi auto-radiji su u plavičastim ili zelenkastim tonovima.

A, da bi stvar udovoljila i modnoj strani, JVC-jevu elektroniku prati i odgovarajuća kozmetika, s lakovima za nokte u tonovima plave i zelene boje!

XS
SM
MD
LG