Linkovi

Chris Witty oborila olimpijski i svjetski rekord u brzom klizanju na 1000 metara (18/2/02) - 2002-02-18


Novi svjetski rekord u brzom klizanju na 1000 metara, u ženskoj konkurenciji – događaj je o kojem se danas najviše govori u Salt Lake Cityju. Sve više pažnje, međutim, privlače hokejaške utakmice... S nama je Žorž Crmarić.

Nakon 23 do sada odigrane hokejaške utakmice - govorimo o muškoj konkurenciji – danas je presudan dan tijekom kojega će biti odlučeno tko će protiv koga igrati u četvrtfinalnim mečevima. Prva od ukupno četiri današnje utakmice – Bjelorusija protiv Sjedinjenih Država - započela je prije oko sat vremena. Podsjetimo, ovdje je tek podne i 55 minuta. Poslijepodne i navečer se sastaju Rusija i Finska, zatim Češka – Kanada, i na kraju dana Njemačka-Švedska. Amerikanci i Rusi vode u skupini D, s istim brojem bodova. Ukoliko Sjedinjene Države pobjede Bjelorusiju osvojit će prvo mjesto u skupini, pod uvjetom da Rusi ne pobjede Fince sa najmanje 5 golova razlike. Ukoliko Rusima to ipak pođe za rukom, prva će pozicija ovisiti od ukupnog broja golova koje su dvije reprezentacije postigle.

U svakom slučaju, završnica borbi u hokeju na ledu bit će uzbudljiva, s Amerikancima, Rusima, Kanađanima, Šveđanima – da izdvojimo samo neke – kao vrlo izglednim osvajačima medalja.

O zainteresiranosti publike za ovaj sport govori danas objavljeni podatak da je 22 posto američkih kućanstava prekjučer pratilo televizijski prijenos hokej utakmice Sjedinjene Države – Rusija. To je, inače, rekordna gledanost nekog olimpijskog dogadjaja od vremena zimske Olimpijade u Lake Placidu prije 22 godine.

Čujemo da je novi svjetski rekord još jednom postavljen u brzom klizanju, na klizalištu Utah Olympic Ovala ...

Crmarić: Radi se ne samo o novom svjetskom i olimpijskom rekordu na 1000 metara, nego o pobjedi sportskog duha i jake volje. Amerikanka Chris Witty koja je, naime, osvojila zlato i postavila novi rekord već je godinu dana prisiljena trenirati tek svako drugi dan, jer je oboljela od mononukleoze – bolesti koja se manifestira čestim osjećajem umora. Nakon potpuno neočekivane pobjede, Chris Witty je rekla da je prije izlaska na led mislila da bi bila presretna ako osvoji broncu. Umjesto toga, postavila je svjetski rekord.

A kad smo već kod ženskih rekorda na stazi od 1000 metara, jedna zanimljivost: Prvi svjetski rekord postavila je 1929. godine Poljakinja Zofija Nehringowa, s vremenom od 2 minute i 16 sekundi. Samo tri godine kasnije Norvežanka Synnove Lie je prešla 1000 metara za gotovo cijelu minutu brže. 1970. godine Ruskinja Ljudmila Titova bila je brža za čak 22 sekunde, a jučer oboreni rekord poistigla Njemica Sabine Volker, 2001. godine. Novi svjetski rekord od 1 minute 13 sekundi i 83 desetinke za 23 desetinke je bolji od dosadašnjeg. Dakle današnja najbrža klizačica prelazi jedan kilometar točno dva puta brže nego najbrža klizačivca prije 73 godine.

XS
SM
MD
LG