Linkovi

Izazov za žene Afganistana (12/2/02) - 2002-02-18


Prije četiri mjeseca, afganistanska liječnica Sima Samar bila je izbjeglica zbog despotske vladavine talibana. “I dalje volim tu zemlju,” rekla je jednom zapadnom novinaru, dodajući: “Sanjam o tome da se vratim.”

Taj je san sada postao stvarnost, zahvaljujući afganistanskim snagama otpora i koaliciji predvođenoj Sjedinjenim Državama, koji su svrgnuli talibane i njihove terorističke saveznike iz al-Qaide s vlasti. Dr. Samar je nova ministrica za pitanja žena u afganistanskoj prijelaznoj vladi.

Kada su talibani 1996. osvojili Kabul, dr. Samar zaprepastila je njihova okrutnost. “Nije bilo bolnica za žene,” rekla je, “niti bilo kakvih rodilišta.”

Dr. Samar je osnovala nekoliko bolnica i klinika, te desetke škola u Afganistanu i Pakistanu. Talibanski čelnici naredili su joj da zatvori škole i prijetili su joj nasiljem. Odgovorila je: “Objesite me i objavite moje zločine – djevojčicama je dijelila olovke i papir.” Kada su talebani naredili da se djevojčice mogu obrazovati samo do šestog razreda, dr. Samar promijenila je brojeve razreda, tako da je dvanaesti razred postao šesti.

1998, talibani su bombardirali dvije njene bolnice. Talibanski dužnosnici zaprijetili su joj smrću zato što je liječila žene i ranjene vojnike Sjevernog saveza. Dr. Samar je samo jedna od brojnih hrabrih Afganistanki. Među njima je i dr. Suhalia Siddiqa, sadašnja afganistanska ministrica zdravstva. Ona je također pružala otpor talibanima osiguravajući zdravstvenu skrb i obrazovanje za afganistanske žene i djevojčice.

Prije nego što su talibani preuzeli vlast, 30 posto vladinih službenika i 70 posto učitelja u najvećim gradovima u Afganistanu bili su žene. Nakon što su im je rad u tim profesijama uskraćen i nakon što su živjele kao zarobljenice u vlastitim domovima, Afganistanke sada rade na izgradnji svoje razrušene zemlje.

Posla ima mnogo. 90 posto Afganistanki je nepismeno. Oko milijun njih su udovice, od kojih mnoge moraju zbrinjavati svoju djecu. Očekivani životni vijek u Afganistanu je kratak. Sjedinjene Države i druge zemlje spremne su pomoći u obnovi Afganistana. Ta obnova mora uključivati i slobodu i dostojanstvo afganistanskih žena.

XS
SM
MD
LG