Linkovi

Powell o Afganistanu (15/2/02) - 2002-02-18


Od terorističkih napada na Ameriku 11. rujna, koalicija predvođena Sjedinjenim Državama ostvarila je velike uspjehe protiv terorizma, naročito u Afganistanu. Prema riječima američkog državnog tajnika Colina Powella, pobjeda u Afganistanu “preoblikuje čitavu regiju s novim američko-pakistanskim odnosima, osnaženim vezama između Sjedinjenih Država i Indije, novim privremenim vlastima u Kabulu, zbacivanjem talibana, zatim s teroristima koji su ubijeni, pritvoreni ili u bijegu.

U svijetlu pobjede koalicije, Afganistan je na putu oporavka, ali još dosta toga treba učiniti. Razmještene su međunarodne mirovne snage kako bi se uspostavile sigurno okruženje za afganistanske privremene vlasti. U tijeku su programi obuke novih policijaca te pomoć u uspostavi nacionalnih oružanih snaga. Kako je rekao državni tajnik Powell, “želimo učiniti sve što je moguće kako bi se spriječilo jačanje bilo koje alternativne vlasti privremenoj vladi sve dok ne bude uspostavljena stalna vlada koja će se samostalno početi nositi s tim izazovom.

Od prosinca, humanitarne agencije prevezle su u Afganistan više od sto tisuća tona hrane i lijekova. Sjedinjene Države osiguravaju sredstva za obnovu infrastrukture i obrazovnog sustava u Afganistanu. Afganistanska djeca cijepljena su protiv ospica i dječje paralize. Američka vlada odmrznula je dvjestotine milijuna dolara koji su bili zamrznuti tijekom vladavine talibana. Afganistan je bio najveći svjetski izvor opijuma od kojeg se proizvodi heroin. Ali, kao što je rekao gospodin Powell, “vlada koja je usmjerena ka obnovi zemlje, izgradnji novog i boljeg života za svoje građane i vlada koja brine da nahrani svoje stanovništvo, osigura im odgovarajuće obrazovanje, dobre ceste, čistu vodu i druge usluge, neće biti vlada koja dopušta prodavanje opijuma svijetu. Afganistan je na pravom putu. “Postoje dobri izgledi”, kazao je državni tajnik Powell, “da se napravi značajan napredak u osiguravanju bolje budućnosti Afganistanu i da se okonča doba u kojem su vladale ratne vođe i politički kaos iz kojeg su nastali talibani i plodno tlo za teroriste. Ovo je vrijeme velikog izazova za afganistanski narod, ali i vrijeme velike nade.

XS
SM
MD
LG