Linkovi

Njemačka prva sa 16 medalja, Amerikanci drugi sa 14 (16/2/02) - 2002-02-16


Sanjkanje dvojaca donijelo je Nijemcima još jednu zlatnu medalju, a Amerikancima srebro i zlato, tako da su natjecatelji iz te dvije zemlje, zajedno s Norvežanima učvrstili svoje položaje na ljestvici medalja 19. zimskih Olimpijskih igara.

Prije no što prebrojimo medalje, evo jednog malo poznatog podatka o sanjkanju dvojaca: u ovoj sportskoj disciplini, naime, ne postoje odvojene muška i ženska konkurencija. U dvojcu u sanjkanju se, dakle, mogu natjecati i muškarci i žene. Zašto se do danas žene nisu prijavljivale za natjecanje u dvojcu – nije poznato. Ono što je, medjutim, poznato je da su prilikom jučerašnjeg natjecanja na zaledjenoj stazi Utah Olympic Parka sanjkaši dostizali brzine i do 76 kilometara na sat. Najbrži je bio njemački par Patric-Fritz Leitner i Alexander Resch. Drugo i treće mjesto su osvojili američki dvojci: Mark Grimmette i Brian Martin, te Chris Thorpe i Clay Ives.

Njemačka je izbila na prvo mjesto s ukupno 16 medalja, od kojih je 5 zlatnih. Norvežani imaju isti broj zlatnih medalja, ali je broj ukupno osvojenih manji – 10. Američki olimpijci su drugi po ukupnom broju medalja – 14 – ali su do sada osvojili samo 3 zlatne. Isti broj zlatnih imaju i Rusija i Švicarska. Austrija je na desetom mjestu po broju zlatnih medalja - ima ih dvije, ali je vrlo visoko plasirana po ukupnom broju medalja - čak 10. Na istom popisu, Hrvatska je 15. zahvaljujući zlatnoj medalji Janice Kostelić u alpskoj kombinaciji.

Što se Ivice Kostelića tiče spominjan je subotnji nastup, ali njegovog imena nema na popisu 66 skijaša koji će se prijepodne na terenima Snowbasina natjecati u super-veleslalomu, te se očekuje da će Ivica Kostelić nastupiti u slalomu sljedeći tjedan. No, to ne čini današnji super-veleslalom ništa manje uzbudljivim. Medju pretendentima na zlatnu medalju bit će Austrijanci Stephan Eberharter i Fritz Strobl, te Norvežani Kjus Lasse i Andre Kjetil Aamodt. Podsjetimo, Strobl, Kjus i Eberharter – upravo tim redom – osvojili su zlatnu, srebrenu i brončanu medalju u spustu, dok je Aamodt osvojio zlato u alpskoj kombinaciji.

XS
SM
MD
LG