Linkovi

Norveška - zemlja s najviše osvojenih medalja u povijesti zimskih Olimpijskih igara (16/2/02) - 2002-02-16


Dok očekujemo rezultate osmog dana olimpijskih natjecanja u Salt Lake Cityju, izvjestitelj Žorž Crmarić zabilježio je neke od statističkih podataka 19. zimskih Olimpjskih igara.

Već nekoliko dana zaredom spominjemo uspjehe Norvežana koji su - iako na 13. mjestu po broju natjecatelja – do jučer bili na prvom mjestu po broju zlatnih medalja. Nije, međutim, norveško vodstvo u broju osvojenih medalja čudo s ove Olimpijade, jer je - kad se zbroje medalje sa svih olimpijskih igara, od 1920. godine do danas – Norveška zemlja s najvećim brojem medalja – 240 – i s najvećim brojem zlatnih medalja - 83.

Tek iza nje dolaze bivši Sovjetski Savez, zatim Sjedinjene Države i četvrta Austrija. Na četvrtom bi mjestu, ustvari, bila Njemačka ako bi se olimpijske medalje Istočne i Zapadne Njemačke zbrojile.

U svakom slučaju, usporedba redosljeda današnjih osvajača olimpijskih medalja sa dobitnicima medalja u proteklih 80 godine otkriva velike sličnosti – medju zimskim sportskim silama su i dalje Finska, Švedske, Švicarska, Nizozemska, Kanada, Italija i Francuska.

Medju "novim snagama" su Slovenci, Hrvati, Estonci, Južni Korejci, Kinezi... Na popisu zemalja sudionica Olimpijade u Salt Lake Cityju – koji, kao nikad do sada, sačinjava čak 78 zemalja – nalaze se i one koje nemaju pretenzije na medalje, ali ipak imaju dovoljno dobre sportaše koji su se kvalificirali za sudjelovanje na zimskim Olimpijskim igrama. Spomenimo samo neke - Fiji, Tajland, Kenija, Trinidad i Tobago, Jamajka, Kamerun, Hong Kong, Djevičanski otoci... Kada se već bavimo statistikom zimskih Olimpijada, spomenimo dvoje sportaša koji su u proteklih osamdesetak godina osvojili najviše olimpijskih medalja. Među muškarcima je to bio Norvežanin Bjorn Daehlie, koji je u karijeri osvojio čak 12 olimpijskih medalja, od kojih 8 zlatnih. Među sportašicama je to bila Ruskima Ljubov Egorova s ukupno 9 medalja, od kojih 6 zlatnih.

Vratimo se statistici ove Olimpijade: do sada su postavljena 4 olimpijska i 3 svjetska rekorda. Svi oni su postavljeni u brzom klizanju. I na kraju još jedan zanimljiv podatak koji bilježe statističari u Salt Lake Cityju. Oni su, prečešljavanjem biografija tri tisuće natjecatelja otkrili i osmoricu "prebjega" – natjecatelja koji su bili poznati u drugim, nazovimo ih "ljetnim sportovima", da bi se vremenom preorijentirali na zimske sportove i sudjelovali na ovoj Olimpijadi. Na tom su popisu, uz ostale, Talijanka Antonella Bellutti, koja je s biciklizma prešla u bob. U istom se sportu sada natječe i Igor Boraska, bivši veslač, kao i negdašnji britanski atletičar Phillip Harries i austrijski atletičar Martin Schuetzenauer. Toliko o olimpijskoj statistici – za sada. Iz Salt Lake Cityja, za Glas Amerike, Žorž Crmarić.

XS
SM
MD
LG