Linkovi

Američki Korpus mira uskoro i u Afganistanu (16/2/02) - 2002-02-16


Dragovoljci Korpusa mira - američke organizacije koja šalje dragovoljce u više desetina zemalja svijeta da pomognu u razvoju lokalnih zajednica - mogli bi uskoro početi pristizati u Afganistan. To je dio plana o kojem je u svojem govoru o stanju nacije govorio predsjednik George Bush. On predlaže da se broj dragovoljaca ove organizacije poveća, te da se proširi broj zemalja u kojima su oni aktivni. Iz Bijele kuće detaljnije – Nick Simeone.

Tijekom svečane prisege novog direktora Korpusa mira, predsjednik Bush je najavio da će ekipe za procjenu ukoro početi pristizati u Afganistan, u okviru njegovog plana da se dade novi poticaj organizaciji koju je 1961. godine utemeljio predsjednik John Kennedy. "Novi dragovoljci uputit će se prema novim odredištima. Vratit će se u republike u Središnjoj Aziji. U iduća tri tjedna jedna ekipa će krenuti u Afganistan, kako bi procijenila kako Korpus mira može pomoćiu obnovi te zemlje."

U nadolazećim mjesecima, novi dragovoljci Korpusa mira doputovat će u Kirgistan, Uzbekistan i Turkmenistan, kao i u Istočni Timor i u Peru. Trenutno, oko sedam tisuća amerikanaca kao dragovoljci služe u mirovnom korpusu u 70 zemalja.

XS
SM
MD
LG