Linkovi

Predsjednik Bush otišao u jednotjedni posjet Japanu, Južnoj Koreji i Kini (16/2/02) - 2002-02-16


Predsjednik Bush je krenuo na jednotjednu turneju po Aziji. Kako izvješćuje Scott Stearns, očekuje se da će predsjednik iskoristiti putovanje za razgovore o borbi protiv terorizma, te o potrebi za snižavanjem trgovinskih barijera.

Predsjednikov put u Japan, Južnu Koreju i Kinu ima za cilj jačanje savezništava koja su, kako ističe savjetnica za nacionalnu sigurnost, Condoleeza Rice, pomogla u održavanju mira u regiji tijekom 50 godina, a sada daju "vitalan doprinos" borbi protiv terorizma: "Rat protiv terorizma naglašava trajnu važnost naših savezništava s velikim demokracijama u Aziji. Naši su saveznici bili uz nas, pružajući ne samo verbalnu podršku, nego i vojnu pomoć, neophodnu za pobjedu u ratu, kao i druge vrste pomoći, uključujući i blokadu financijskih mreža i napore na privođenju terorista pravdi."

Gospođa Rice kaže da će predsjednik podržati ekonomske reforme u Japanu, raspravljati o proturaketnoj obrani i ljudskim pravima u Kini, te posjetiti demilitariziranu zonu između Sjeverne i Južne Koreje. Gospodin Bush uputio je Sjevernoj Koreji upozorenje da ne pomaže teroristima u nabavi oružja za masovno uništenje.

XS
SM
MD
LG