Linkovi

Valentinovo u samoći (14/2/05) - 2002-02-15


Danas je Valentinovo, tradicionalni dan proslave ljubavi i zaljubljenosti. To je dan stvoren za parove. Mnogi Amerikanci, međutim, žive sami. Rečeno suhoparnim statističkim brojkama, više od polovice odrasle populacije nije oženjeno niti udano. To, međutim, ne znači da njima nije stalo do neke romantične veze. U nedostatku prilika iz neposredne okoline, mnogi se laćaju raznih drugih načina da upoznaju perspektivnog partnera. Recimo, na Internetu se reklamira velik broj različitih posredničkih agencija za sklapanje poznanstava. Jedna od takvih agencija djeluje u Washingtonu, a naziv joj je "Brief Encounters", odnosno "Kratki susreti".

Pedesetpetogodišnja Renee Fisher, jedna od utemeljiteljica ove posredničke agencije, kaže da, što se tiče ljubavi, mnogim Amerikancima treba pomoći. "Oni su jednostavno prezaposleni," kaže gospođa Fisher i dodaje: "Neki od naših klijenata su četrdesetih godina i kažu da nisu oženjeni zato što su se do tada posve predavali poslu i karijeri. Ustvari, oni uopće nemaju problema u druženju s drugim osobama; oni naprosto nisu imali vremena za ikakvo druženje i upoznavanje."

Tipičan način na koji agencija "Kratki susreti" pomaže svojim klijentima može se ukratko opisati ovako: dvanaest neoženjenih muškaraca i neudatih žena, - od kojih je svaki platio 40 dolara za posredničku uslugu -, sastaju se na dvoipol satne sesije razgovora u nekom lokalnom restoranu. Kad se okupe, svatko dobije broj - od 1 do 12 - i po jedan nasumice odabran par sjeda za svaki od šest pripremljenih stolova. Svaki par ima na raspolaganju šest minuta za kratko upoznavanje. Nakon šest minuta, zazvoni zvonce i muškarci se pomaknu za jedan stol dalje, dakle, stvore se novi parovi koji se opet upoznaju. I tako svakih šest minuta dok se svi muškarci i žene međusobno ne upoznaju. Nakon svake izmjene stola, kandidati obilježe znakom "plus" ili "minus", uz broj osobe s kojom su se upoznali, bi li se s tom osobom opet susreli ili ne.

Agencijsko osoblje usporedi sve listiće, odnosno sve pluseve i minuse. Kada otkrije slučajeve podudaranja, tj. da su dvije osobe jedna za drugu stavile plus, te osobe u roku od 48 sati dobivaju e-mailom samo ime i telefonski broj kandidata s kojim se mogu ponovno sastati. I, to je sve! Tijekom prošle godine, agencija se smatra zaslužnom za sklapanje jednog braka, dviju zaruka, te razvitak oko 45 ozbiljnih veza. Osim ovakvog oblika posredovanja, postoje i druge vrste agencija, od onih specijaliziranih za razvedene ili obudovjele, pa do onih koje upoznaju samo perspektivne partnere iste vjere. Uglavnom, usamljenim srcima nude se brojne opcije da budu manje usamljeni.

XS
SM
MD
LG