Linkovi

Zlatna medalja i ruskom, ali i kanadskom klizačkom paru (15/2/02) - 2002-02-15


Međunarodni olimpijski odbor i Međunarodna klizačka federacija rješili su prijepor oko dodjele zlatne medalje za natjecanje parova u umjetničkom klizanju. Kakva je odluka donesena? - pitamo Žorža Crmarića, koji se nalazi u Salt Lake Cityju

Crmarić: Suspenzija francuske sutkinje i dodjela još jedne zlatne medalje u umjetničkom klizanju u parovima – glasila bi, ukratko, odluka Međunarodnog olimpijskog odbora i klizačke federacije. Time je, bar u ovoj fazi, stavljena točka na prijepor koji je nastao nakon što je - sudačkom odlukom 5 prema 4 - olimpijsko zlato ovoga tjedna dodijeljeno ruskom paru Elena Berezhnaya – Anton Silkharulidze.

Publika, većina medija i neki suci tada su najoštrije prosvjedovali, tvrdeći da je kanadski par, Jamie Sale – David Pelletier, oštećen, te da je u pozadini bilo namještanje rezultata.

Nakon provedene istrage, na zajedničkoj su se tiskovnoj konferenciji, prije sat vremena, pojavili predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora, Jacques Rogge i predsjednik Medjunarodne klizačke federacije Ottavio Cinquanta, da bi objavili svoju, kako su rekli, pravednu odluku.

Klizačka je federacija utvrdila da je u suđenju francuske sutkinje bilo nedopuštenih radnji, te je ona suspendirana. Na temelju nalaza federacije, Međunarodni olimpijski odbor je odlučio da kanadskom paru dodijeli zlatnu medalju, bez oduzimanja zlata ruskom paru – rekao je predsjednik Odbora Jacques Rogge.

Umjetničko klizanje kao da je, zahvaljujući ovom skandalu, privuklo još veću pažnju publike...

Crmarić: Potpuno točno... zadnja je tri dana afera oko sudačkih ocjena bila tema broj jedan, pa su i druga natjecanja u umjetničkom klizanju gledana drugim očima. Međutim, ono koje je završeno sinoć - u muškoj konkurenci – proteklo je besprijekorno i do sada se nije pojavio ni tračak sumnje u odluke sudaca da zlatnu medalju dodijeli trostrukom svjetskom prvaku u umjetničkom klizanju Alekseiu Yagudinu. Srebrna je medalja dodijeljena drugom Rusu – Evgenyju Plushenku, a bronca Amerikancu Timothyju Goebelu. Medalja američkog natjecatelja tim je vrijednija što u zadnjih deset godina natjecatelji Sjedinjenih Država u umjetničkom klizanju nisu osvojili nijednu olimpijski medalju.

Kada smo kod medalja, i dalje se govori o velikoj pobjedi Janice Kostelić i prvoj hrvatskoj medalji – i to zlatnoj – na olimpijskim igrama ...

Crmarić: Dan nakon te velike pobjede, ovdje se nagađa o mogućnosti da Janica Kostelić ponovi izvanredan nastup kada se bude natjecala u slalomu, veleslalomu i super-veleslalomu. Puno se očekuje i od Ivice Kostelića koji se sutra natječe u slalomu. Za danas – što se hrvatskih natjecatelja tiče – spomenimo Maju Kezele koja je sudjelovala u klasičnom skijaškom trčanju na 5 kilometara. Sigla je 66. Zlatnu i srebrenu medalju osvojile su Ruskinje, a brončanu Slovenka Petra Majdič.

XS
SM
MD
LG