Linkovi

Čelnik HEP-a o poslovanju s Enronom (15/2/02) - 2002-02-15


“Osim Enrona, svi ostali primjeri suradnje s američkim kompanijama vrlo su pozitivni” – ocijenio je predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Ivo Čović. O odjecima Afere Enron s gospodinom Čovićem razgovarali smo na marginama konferencije o hrvatskoj energetici, održane ovoga tjedna u Washingtonu.

Krajem prošle godine, teksaški energetski div Enron doživio je kolaps, a Kongres je trenutno vodi niz istraga o njegovoj upitnoj poslovnoj i knjigovodstvenoj praksi. Zbog višegodišnje nazočnosti Enrona u Hrvatskoj i njegovog svojedobno vrlo prijepornog angažmana u hrvatskoj energetici, direktora Hrvatske elektroprivrede upitali smo – što bankrot ove kompanije znači za HEP?

"Nakon bankrota Enrona, sada smo u fazi da i Enron i mi vidimo koji je nastavak našeg poslovnog odnosa. Osobno vjerujem da ćemo naći rješenje koje će za HEP biti dobro i korisno, tako da, sve ovo što se događalo i što danas čujemo o poslovanju Enrona pokazuje zapravo da smo bili izrazito u pravu kada smo ocijenili i sadržaj ugovora i poslovni odnos s tim partnerom kao nepovoljan" - rekao je Ivo Čović.

Ugovor između Enrona i HEP-a o izgradnji termoelektrane u Jertovcu, potpisan je sredinom 1999, nakon višegodišnjih pregovora. Gospodin Čović nije želio govoriti – kako je rekao – o činjenicama koje su bile prisutne pri sklapanju tog ugovora, koji je, nakon smjene vlasti u Hrvatskoj, raskinut u rujnu 2000. Nakon toga su dvije strane potpisale ugovor o kupoprodaji električne energije.

Predsjednika Uprave Hrvatske elektroprivrede upitali smo toga hoće li kolaps Enrona za njegovu kompaniju značiti određene gubitke. "Ne bih govorio o gubicima. Naš je poslovni odnos bio vrlo kompleksan. Enron je imao odličan ugovor, koji je jamčio izgradnju elektrane u Jertovcu uz vrlo visok profit. Naravno da je u tom razdoblju pregovaranja, kroz četiri godine, Enron imao i vrlo visoke troškove. Ideja je bila da se kroz ovaj novi ugovorni angažman dio tih troškova kompenzira, obzirom da se radi o sporazumnom raskidu ugovora. Mislim da je jedan manji dio i kompenziran. Ne možemo govoriti o nekoj šteti koju smo pretrpjeli zbog činjenice da Enron nije u mogućnosti ovaj novi ugovor ispoštivati do kraja, jer i ta količina energije koju smo dobivali od Enrona ne predstavlja značajnu količinu u ukupnim potrebama Republike Hrvatske" - odgovorio je gospodin Čović.

“Hrvatska je svakim danom sve više integrirana u svjetski trgovinski sustav, sve educiranija i sve ravnopravnija velikim silama u pregovorima”, istaknuo je naš sugovornik, izrazivši općenito zadovoljstvo suradnjom s američkim kompanijama:

"Ne bih izjednačio Enronovu poslovnu praksu s američkom. Mi imamo niz primjera uspješne suradnje, i osim Enrona, svi ostali primjeri naše suradnje s američkim kompanijama su jako dobri i ocjenjujemo ih vrlo pozitivnima."

XS
SM
MD
LG