Linkovi

Što Milošević misli o tribunalovoj optužnici? (14/2/02) - 2002-02-15


Slobodan Milošević je iskoristio priliku da ga se čuje sasuvši mnogo fraza i retoričkih pitanja ali bez odgovora ili makar konkretnih komentara teza tužiteljstva iznesenih u prva dva dana suđenja. Ukratko, nije isuviše učinio u korist vlastite obrane.

Slobodan Miloševiš konačno je dobio priliku kazati sve što misli o optužnici haaškog Tribunala za ratne zločine i to pred sudom koga osobno ne priznaje. Takvome ilegalnom sudu nije htio ni izručivati osobe optužene za ratne zločine, kako je to u četvrtak izjavio pred sudskim Vijećem iako je propustio odgovoriti jesu li baš ratni zločinci Mrkšić, Šljivančanin i Mladiš zaslužili unapređenje i odličja.

Njegovo je dugačko, u mnogim dijelovima konfuzno izlaganje bilo puno fraza i retoričkih pitanja a osnova je teza istupa da su "Jugoslaviju razbile strane sile" i da se "sudi žrtvi a ne agresoru", te da ovo nije proces pojedincu - mada to Tužiteljstvo stalno ističe - nego cijelom jednom narodu.

Iz Miloševiševa smo izlaganja saznali da on nije dijelio Bosnu s Tuđmanom u Karađorđevu "jer je to izmišljotina", citiram, "ne kažem da nije bilo ideja ali nikad mojih i od mene prihvaćenih", nadalje da je Dayton uspio radi formule za koju se on osobno zalagao, da su srspki dobrovoljci imali pravo braniti braću Srbe jer su to činili i mudžahedini za Izetbegovića, te da je vlada u Boegradu uvijek osuđivala bombardiranje - ne i opsadu - Sarajeva.

Konačno, etničko čišćenje, citiram Miloševića, - "kako uopće možete govoriti o takozvanoj politici etničkog čišćenja koju je navodno lansirao Beograd kada svatko u Srbiji znade da se taj izraz koristi isključivo za zločin".

Rat u Hrvatskoj počeli su Hrvati, a u Bosni i Hercegovini Muslimani, on nije mogao zaustaviti sukob "hrvatskih paramilitaraca" i JNA jer je JNA istjerivana iz gradova i baza po Hrvatskoj gdje se nalazila 50 godina i tamo nije došla iz Srbije.

Nadalje, političko rješenje za Kosovo nije prihvatila međunarodna zajednica kako bi imala ispriku za napad na Srbiju, Jugoslavije je razbijena neonacističkom idejom a prekrajanje karte Balkana vodilo je stvaranju Velike Albanije, Tužiteljstvo nema nikakve dokaze o odgovornosti i zato ih mora izmišljati ili, citiram, "zločin ubistva Jugoslavije i moje razapinjanje vrši se rukama današnjih saveznika, svjetska javnost to neće propustiti a jugoslavenska javnost i ne samo ona već znade pravu isitnu; malo je njima što su izvršili zločin nad Jugoslavijom i osvetili se za srpsku ulogu u oba svjetska rata pa oni zato žele nas, žrtve njihovog zločina, proglasiti krivcima a mene simbolično uz pomoć ovog ilegalnog suda izvesti pred Nuernberg kako bi se zamijenile uloge napadača i žrtve".

Ovaj citat možda najbolje oslikava Miloševićevo višesatno izlaganje u kome su inače značajan dio vremena odnijeli prikazivanje video-trake s njemačkim dokumentarcem o medijskim manipulacijama događanjima na Kosovu , a Milošević je pokazivao snimke svake ruševine u Srbiji nastale NATO-vim bombardiranjem

XS
SM
MD
LG