Linkovi

Milošević: Velika Srbija - austrougarska izmišljotina (15/2/02) - 2002-02-15


U drugom danu svog iskaza pred sucima haaškog Tribunala za ratne zločine Slobodan Milošević je ponovio napade na NATO savez i međunarodnu zajednicu, a koncept Velike Srbije proglasio nepostojećim, dakle izmišljotinom.

Tek na kraju maratona u petak, dan u kome je u svoju obranu s manjim prekidima za odmor govorio od 9.30 ujutro pa do 16 sati i izborio se na pravo govorenja u ponedjeljak od 9.30 do 11 sati, Slobodan Milošević je rekao prvu stvar koja je iskakala od dosadašnjeg, uglavnom zamornog obrazlaganja detalja svake zgrade koju je NATO srušio.

Koncept Velike Srbije nije postojao, pogotovo ne među Srbima a još manje u politici vlasti i on je, kao takav, "austrougarska izmišljotina" da bi se kaznila Srbija koja je bila prepreka širenju Austrougarske po Balkanu, ustvrdio je Milošević. Do tada, u satima njegovog izlaganja, NATO savez je opisan kao zločinačka organizacija koja šuruje s teroristima tipa Taqija, sve optužbe u Haagu "fabricirane su" kako bi žrtva plaćala umjesto zločinca a zločinac je, naravno, NATO i dio međunarodne zajednice.

Zločini o kojima je govorio tužitelj "možda su se dogodili a možda i nisu", konstatirao je Milošević. U opisivanje Srbije u kojoj je on živio i gdje je još uvijek lider, sudeći po načinu opisivanja vlastite uloge, uključio je sliku pravne države sa zakonima koji su strogo kažnjavali ratne zločine i još strože, zapravo decidirano zabranjivali paramilitarne jedinice, "paramilitarci su bili pljačkaši strogo zabranjeni u snagama vojske i policije", pozvao se Milošević na jednu zakonsku odredbu.

On namjerava za svjedoke obrane pozvati doslovno sve lidere uključene u događanja - kompletan će popis predati u ponedjeljak. Na njoj su Clinton, Albrigtova, Schroeder, Kohl, Cook, Vedrine, Fischer, Chirac, Blair, Kinkel, Torwald Stoiltenberg, Owen, Annan, Akashi, Shaprping, Bob Dole i američki tim u daytonskim mirovnim pregovorima.

XS
SM
MD
LG