Linkovi

Održana Hrvatska energetska konferencija u Washingtonu (13/2/02) - 2002-02-13


Danas je u Washingtonu započela s radom Hrvatska energentska konferencija uspješnim okupljanjem oko sedamdeset američkih poslovnih ljudi, kao i predastavnika američke administracije.

Hrvastko tržište postaje sve atraktivnije, a američke kompanije spremne su ulagati u Hrvatsku - poručili su američki dužnosnici sudionicima američke konferencije o hrvatskom energetskom sektoru koja danas završava u Washingtonu. Trenutno su u tijeku pojedinačni sastanci hrvatskih i američkih gospodarstvenika i dužnosnika na kojima se razmatraju mogućnosti poslovne suradnje u hrvatskoj energetici. Hrvatsko izaslanstvo predvođeno zamjenicom ministra gospodarstva Majom Briner predstavilo je na konferenciji modele privatizacije tri glavne hrvatske energetske kompanije u državnom vlasništvu - INA-e, Hrvastke elektroprivrede i Jadranskog naftovoda.

Da planirana privatizacija u hrvatskom energetskom sektoru budi veliku pažnju stranih ulagača pokazuje i veliko zanimanje za Konferenciju. Zainteresiranih je bilo tri puta više negoli mjesta na konferenciji, a izravni sastanci između američkih i hrvatskih biznismena nastavljaju se i sutra.

Odraz zanimanja jest i večerašnje potpisivanje memoranduma o razumijevanju između američke Export-Import banke i Hrvatske banke za obnovu i razvitak. Margaret Kostich visoka je dužnosnica Exim banke. Ona kaže da će kroz memorandum HABOR-a i Exim-a indentificirati projekte za financiranje u Hrvatskoj i u široj regiji.

Inače, organizatori konferencije, američko Ministarstvo trgovine i američka Agencija za trgovinu i razvitak, u suradnji s Exim bankom i OPIC-om izražavaju zadovoljsvto odazivom, nalazeći u tome dokaz da skandal s Enronom nije zasjenio konferenciju i mogućnsoti američko-hrvatske suradnje na polju energetike.

XS
SM
MD
LG