Linkovi

CSM: “Hoće li bilo tko u aferi “Enron” završiti u zatvoru?" (13/2/02) - 2002-02-13


"Najnovije upozorenje o mogućnosti terorističkih napada na američke ciljeve diljem svijeta moglo bi biti tek prvo u nizu sličnih upozorenja,” piše najtiražniji američki dnevnik “USA Today”. Prema pisanju ovoga lista, nova bi se upozorenja mogla temeljiti na novoj zajedničkoj vladinoj bazi podataka, kroz koju se obrađuju podaci dobiveni ispitivanjem zatvorenika u Guantanamo Bayu i proučavanjem dokumenata pronađenih u Afganistanu. Najnovije upozorenje izdano je na temelju informacije iz Guantanamo Baya, koja je obrađena u washingtonskom centru za analizu, u kojem podatke razmjenjuju CIA, Pentagon, FBI i druge vladine agencije.

Christian Science Monitor pita se u jutrošnjem izdanju “Hoće li bilo tko u aferi “Enron” završiti u zatvoru?” Iako je Kongresu lako pozvati bivše direktore na svjedočenje, Ministarstvu pravosuđa će biti daleko teže doći do kazni – bilo zatvorskih ili novčanih. Naime, kako objašnjava bostonski dnevnik, financijski kriminal vrlo je teško dokazati, jer se dokazi moraju graditi iz ponekad nejasnih dokumenata i prisjećanja. Prema jednom istraživanju, u 200 slučajeva financijske prijevare, u zatvoru je završilo samo 27 osoba.

“Organizacije za zaštitu građanskih prava i prava potrošača pozivaju predsjednika Busha da se usprotivi ideji o uvođenju jedinstvenih osobnih iskaznica” – javlja jutros “Washington Post”. Kako Amerikanci uglavnom za identifikaciju koriste vozačku dozvolu, ove se organizacije posebno protive mogućnosti povezivanja baza podataka o vozačima na nacionalnoj razini, jer smatraju da bi to narušilo privatnost pojedinaca. (db)

XS
SM
MD
LG