Linkovi

Spust Francuskinji Carole Montillet (13/2/02) - 2002-02-13


Novi olimpijski rekord, prvi prijepor medija i sudaca i prve olimpijske medalje u povijesti jedne zemlje koja dobar dio godine provodi pod snijegom. To su neka od obilježja proteklog dana Olimpijade koja danas ulazi u peti dan.

U brzom klizanju postignut je još jedan olimpijski rekord. Na cudotvornom ledu Utah Olympic Ovala, cetvrtog dana natjecanja – četvrti olimpijski rekord: postavio ga je 22-godišnji Amerikanac Casey Fitzrandolph na stazi od 500 metara. Gotovo da je preletio pola kilometra za 34 sekunde i 42 desetinke i time je bio bolji od dosadasnjeg olimpijskog šampiona – Japanca Hiroyasua Shimizua, koji je ovoga puta osvojio srebrenu medalju. Bronca je pripala Amerikancu Kipu Carpenteru.

Što se više puta odgađanog spusta tiče...Francuska skijašica Carole Montillet ostavila je iza sebe dominantne Austrijanke. Drugo je vrijeme postigla Talijanka Isolde Kostner, a Austrijanke Renata Goetshchel i Michaela Dorfmeister su imale treće, odnosno tek deveto vrijeme. Da iznenadjenje bude veće, američka zvijezda Picabo Street je stigla tek šesnaesta.

Carole Montillet, dodajmo, nikada do sada nije pobijedila u spustu na nekom medjunarodnom natjecanju, a jedinu popbjedu u Svjetskom kupu postigla je prije godinu dana u super veleslalomu u Garmischu. Za Francusku je to – nakon 1968. godine - bila prva olimpijska zlatna medalja u alpskim disciplinama.

Estonci su po prvi put u svojoj povijesti osvojili olimpijske medalje... i to dvije. U skijaškom trčanju na 15 kilometara, Andrus Veerpalu je osvojio zlato, a Jaak Mae – broncu. Srebrenu je medalju osvojio Norvežanin Frode Estil. Na istoj su se stazi u Soldier Hollowu našla i dvojica hrvatskih nordijaca – Denis Klobučar, koji je stigao 58. i Damir Jurčević koji je završio 61.

U skijaškom je trčanju na 10 kilometara sudjelovala i hrvatska olimpijka Maja Kezele. Stigla je 57. Prva je na cilj stigla Norvežanka Bente Skari, čija je zlatna medalja pridonijela da Norveša s Njemačkom podijeli treće i četvrto mjesto po broju medalja – ukupno po 6. Uspjeh je tim veći što je po broju natjecatelja na ovoj Olimpijadi Norveška tek na 18. mjestu. Zemlja s najviše natjecatelja – Amerika – osvojila je do sada i najviše medalja – 9. Jednu od njih – srebrenu – u akrobatskom je skijanju jučer osvojio Travis Mayer, koji je bio za nijansu slabiji od prvoplasiranog Finca Jannea Lahtela.

I dalje se govori o prijepornim ocjenama kojima su suci odlucili o medaljama za umjetničko klizanje parova. Medjunarodni klizački savez je odlučio ispitati optužbe kojima mnogi mediji terete suce da su oštetili kanadski par Sale-Pelletier, te nepravedno dodijelili zlatnu medalju ruskom paru Berezhnaya – Sikharulidze. I dok se prijepor oko – kako je jedan novinar rekao - 'hladnoratovskog sudjenja', umjetničko je klizanje nastavljeno u konkurenciji muškaraca, a dobitnici medalja će biti poznati nakon njihovog sutrašnjeg nastupa.

XS
SM
MD
LG