Linkovi

Gospodar Prstenova vodi po broju nominacija za oskara (12/202) - 2002-02-12


Danas su u Hollywoodu objavljeni kandidati za nagrade Američke filmske akademije - popularne oskare. Nagrade se dodijeljuju za najbolja filmska ostvarenja u 2001. godini, a kako se i očekivalo, najviše nominacija dobio je prvi dio trilogije Gospodara prstenova - Družba prstenova, čak 13 njih. Više nominacija dobili su samo film Titanic, njih 14 1997. godine i film Sve o Evi iz daleke 1950, također 14.

Među drugim filmovima s većim brojem nominacija nalaze se još Prekrasni um, U spavaćoj sobi, Moulin Rouge i Gosford Park. U kategoriji za najbolju mušku glavnu ulogu nalaze se Rusell Crowe za ulogu u Prekrasnom umu, Denzel Washington za film Dan obuke, Tom Wilkinson za naslovnu ulogu u filmu U spavaćoj sobi. Sean Penn nominiran je za ulogu u Ja sam Sam, a Will Smith za ulogu u biografskom djelu o bivšem boksačkom prvaku svijeta Muhamedu Aliju.

Za najbolju žensku glavnu ulogu kandidatkinje su Sissy Spacek, također za film U spavaćoj sobi, Nicole Kidman za Moulin Rouge, Halle Berry za Bal čudovišta, Judi Dench za film Iris i Renee Zellweger za Dnevnik Bridget Jones...Za najbolju mušku sporednu ulogu nominirani su Ben Kingsley za film Sexy zvijer, John Voight za ulogu u Aliju, Ethan Hawke za Dan obuke i Ian McKellen za Gospodara prstenova.

U ženskoj kategoriji najbolju sporednu ulogu nominirane su Jennifer Connoly za Prekrasan um, Maggie Smith za Gosford Park, Helen Mirren za ulogu u istom filmu, Marisa Tomei za film U spavaćoj sobi i Kate Winslet za ulogu u filmu Iris. A evo i tko su nominirani kao najbolji filmski redatelji u 2001. godini: Ron Howard za Prekrasan um, Peter Jackson za Gosposdara prstenova, Ridley Scott za Black Hawk Down, David Lynch za Muloholland Drive i Robert Altman za Gosford Park. Ovaj film priskrbio je već Altmanu nagradu Američkog filmskog instituta. Asmpomenimo da je Robertu Altmanu već peta nominacija za najprestižniju američku filmsku nagradu.

Za najbolje filmove koji nisu snimljeni na engleskom jeziku, natjecatn će se djela iz Franczuske, Norveške, Indije, Argentine i film redatelja iz Bosne i Hercegovine Danuisa Tanovića Ničija zemlja.

Recimo i to da su na današnjoj objavi nominacija nove kandidate pročitali prošlogodišnja pobjednica u kategoriji najbolje ženske uloge Marcia Gay Harden i predsjednik Američke filmske akademije Frank Pierson. Svečana dodjela oskara trebala bi se održati 24. ožujka.

XS
SM
MD
LG