Linkovi

Reakcije iz Hrvatske na početak Miloševićeva suđenja (12/2/02) - 2002-02-12


Današnji početak sudjenja Slobodanu Miloševiću optuženom za zločine u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Kosovu, Hrvatska televizija direktno prenosi iz Haga, uz simultan prijevod. Novine poput Novog lista sudjenje Miloševiću nazivaju “majkom svih sudjenja”, ali i upozoravaju da je ono počelo u trenutku kad ne konvenira Sjedinjenim Državama koje su u svom ratu protiv terorizma krenule zanemarivati demokratske norme i zanemrivati ljudska prava. Druge dnevne novine ističu da se radi o najvećem i najvažnijem sudskom procesu nakon Nurmberga te očekuju odgovore na pitanja zašto je Milošević dugo bio mirotvorac, te o aranžmanima izmedju hrvatske i srpske strane tijekom rata.

Bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić misli da su zločini na Kosovu bili presudni za Miloševićevo dovodjenje u Hague. "Prije Kosova je postojala jasno, odredjeni stupanj skepse, jer još do Kosova Milošević je bio glavni partner zapadu sa srpske strane u pregovorima. Što se tiče Ruske federacije tu ne treba posebno ni komentirati". U izjavi za Radio 101, Hrvoje Šarinić, bivši predstavnik Ureda predsjednika Tudjmana upozorava kako je Milošević dugo bio tretiran kao mirotvorac. "Okolnosti su bile takve da je Milošević dugo vremena bio miljenik medjunarodne zajednice i da je on u stvari pokazivao kao mirotvorac i da je u tom smislu imao kontakte sa svim velikim drzavnicima svijeta koji su bili ovdje i koji su pokušavali nekako smiriti situaciju. Mislim da je veliki politički gaf napravio kada je pokazao zube medjunarodnoj zajednici što se tiče Kosova i mislim da je tu prevršio mjeru".

Zdravko Tomac, predsjednik Saborskog odbora za vanjsku politiku misli da će sudjenjem Slobodanu Miloševiću haški tribunal morati kroz optužnice o Miloševiću doći u sukob sa svojim stavovima u optužnicama o, recimo, generalu Gotovini, gdje se ne tretira rat kao agresija na Hrvatsku nego se tretira kao sukob. Vidjet ćemo, nisam vidio optužnicu, ali mislim nakon te optužnice, koja neće moći izbjeći neke kvalifikacije preko kojih je medjunarodna zajednica do sada prelazila, mislim da će i pozicija optuženih iz Hrvatske biti drugačija i da će veliki dio tih optužnica morat past.

XS
SM
MD
LG