Linkovi

Suđenje Miloševiću predstavlja uspjeh i za žrtve i za međunarodnu zajednicu - razgovor s Bruceom Hitchnerom (12/2/02) - 2002-02-12


“Početak suđenja Slobodanu Miloševiću predstavlja velik uspjeh, i za žrtve ratnih zločina a i za međunarodnu zajednicu. Strpljenje i ustrajnost imalo je smisla” – izjavio je Bruce Hitchner, čelnik američkog projekta Dayton Peace Accords, koji promiče tekovine mirovnog procesa za Bosnu i Hercegovinu.

Bruce Hichner kaže da je odluka da se Slobodana Miloševića optuži za ratne zločine bila povijesna odluka, pogotovo u svjetlu današnjih događaja – konkretno, američke kampanje protiv globalnog terorizma, koja je u tijeku proteklih nekoliko mjeseci. "Objavljivanje optužnice protiv Miloševića prisililo JE Srbiju da se sučeli sa svojim mjestom u svijetu. Pokazalo se da međunarodna zajednica, ako je odlučna u želji da uspostavi pravdu, može s vlasti zbaciti diktatore poput Miloševića. Ja sam uvjeren da će se optužbe protiv njega pokazati utemeljenima - i za zločine počinjene u Hrvatskoj i za genocid u Bosni i Hercegovini, kao i za tragediju koja se dogodila na Kosovu".

Međutim, Slobodan Milošević je pred Tribunalom izjavio da se on smatra zaslužnim za uspostavljanje mira na Balkanu, a ne za u ratu počinjene zločine. Konačno, on je jedan od potpisnika Daytonskog sporazuma. Bruce Hichner ipak smatra da bivšem srbijanskom čelniku to neće pomoći. "Milošević je imao više prilika da ispuni svoje obveze prema međunarodnoj zajednici. Nije izvršio niti jednu. Vjerojatno je mogao izbjeći neke od optužbi - da je u potpunosti proveo Daytonski mirovni sporazum, da je spriječio sukob na Kosovu. On je bio sposoban to učiniti, to nije učinio, i sada mu se događa točno ono što je zaslužio".

U vezi drugih optuženika za ratne zločine koji su još uvijek na slobodi, Bruce Hichner očekuje da bi 'u sljedećih mjesec dana moglo doći do uhićenja Radovana Karadžića i Ratka Mladića.' "Poduzeti su izvjesni koraci. Kongres je ponovno uvjetovao sljedeću pošiljku pomoći Srbiji suradnjom s Tribunalom za ratne zločine. U samoj Republici Srpskoj, tamošnje su vlasti upozorene od Beograda da optuženici više neće moći računati na zaštitu koju su primali u prošlosti. Prema tome, ne bi me začudilo ako bi Radovan Karadžić ili Ratko Mladić, a možda i obojica, u sljedećih mjesec dana bilo uhićeni i predani Tribunalu".

XS
SM
MD
LG