Linkovi

Amerikanci osvojili sve tri medalje u daskanju na snijegu (12/2/02) - 2002-02-12


Trećeg dana Olimpijade - nekoliko iznenađenja i prvi put na igrama u Salt Lake Cityju da natjecatelji jedne zemlje osvoje sva tri prva mjesta. Razgovaramo sa Žoržom Crmarićem, pa da čujemo što se događalo proteklog dana na zimskim Olimpijskim igrama …

Crmarić: Po prvi puta od 1956. godine, američkim je sportašima pošlo za rukom da osvoje sve tri medalje u jednom natjecanju. Ross Powers, Danny Kass i Jarret Thomas - uz burnu podršku više od 16 tisuća gledatelja okupljenih na terenima Park Cityja – izborili su zlato, srebro i broncu u daskanju na snijegu. Zadovoljstvo domaće publike tim je veće što je dan ranije prvo američko zlato u istom sportu, u ženskoj konkurenciji, osvojila Kelly Clark. Inače, uz Sjedinjene Države, po dvije zlatne medalje imaju Njemačka, Norveška i Italija, a u ukupnom broju vode Austrijanci, Amerikanci i Nijemci, sa po 6 medalja.

Je li protekli dan donio neke nove svjetske i olimpijske rekorde?

Crmarić: Ovdje već kažu – ako hoćete biti svjedoci svakodnevih rušenja dosadašnjih najboljih rezultata, otiđite do klizališta Utah Olympic Ovala gdje se održavaju natjecanja u brzom klizanju. Dakle, treći dan zaredom – ovog puta na 500 metara za muškarce – postavljen je novi olimpijski rekord. Bolje vrijeme od onoga postignutog u Naganu prije 4 godine, zabilježilo je čak 20 natjecatelja, među kojima je najbrži – na iznenađenje prognozera - bio Amerikanac Fitzrandolph Casey, koji je pola kilometra takoreći preletio za 34 sekunde i 42 desetinke. Danas se isti klizači ponovo natječu i od njihovog će ukupnog rezultata ovisiti medalje.

Najuzbudljivije natjecanje, međutim, nije održano – kako čujemo zbog lošeg vremena …

Crmarić: Organizatori su u dva navrata, odgađanjima na po sat vremena, pokušavali udovoljiti i publici i natjecateljkama u spustu. Ali vjetar, čiji su udari dostizali i po 30 kilometara na sat, prisilili su organizatore u Snowbasinu da spust odgode za danas. U spustu – kako smo vec javili – neće sudjelovati hrvatska skijaška zvijezda Janica Kostelić, koja se priprema za sutrašnji spust u kombinaciji. U okviru priprema je i njena današnja prva vježba u kombinacijama. Od ostalih hrvatskih natjecatelja spomenimo Žarka Galjanića, koji je na jučerašnjem biatlonu na 20 kilometara do cilja stigao 83. A danas, novo natjecanje za Denisa Klobučara i Damira Jurčevića: 15-kilometarsko skijaško trčanje. Na istim terenima Soldier Hollowa, Maja Kezele danas sudjeluje u skijaskom trčanju na 10 kilometara.

Ukratko, koji su još rezultati postignuti proteklog dana u Salt Lake Cityju…

Crmarić: ...i oko njega. Hokejašice Kanade pobjedile su sa 7:0 u utakmici protiv Kazahstana, a Šveđanke su bile bolje od ruskih hokejašica – rezultat 3:2. Nastavljene su i kvalifikacijske utakmice hokejaša: Ukrajinci su pobjedili Švicarce sa 5:2, a Bjelorusija Francusku sa 2:1.

XS
SM
MD
LG