Linkovi

Greer: Suđenje Miloševiću bit će složeno, dugo i pošteno (12/2/02) - 2002-02-12


Ured glavne tužiteljice haaškog Tribunala temelji svoj glavni argument u suđenju Slobodanu Miloševiću na tvrdnji da je on kao predsjednik Srbije odnosno Jugoslavije planirao uspostaviti Veliku Srbiju. Takva se teritorijalna tvorevina trebala uspostaviti progonom ne-srpskog stanovništva. Kako će tužitelji dokazivati ovu tvrdnju? Ovo smo pitanje postavili Mary Greer, bivšoj tužiteljici i stručnjakinji za međunarodno pravo, djelatnici Koalicije za međunarodnu pravdu, ne-vladine organizacije koja lobira za kažnjavanje ratnih zločina.

Tužitelji će Tribunalu podastrijeti iskaze brojnih svjedoka te fizičke dokaze koji će ukazivati na konkretne zločine. Pred sudom će se pojaviti i stručnjaci za Balkan te sudionici događaja od prije desetak godina, koji će svjedočiti o korijenima sukoba na Balkanu, te ključnoj ulozi Slobodana Miloševića.

S tim u vezi, kaže Mary Greer, posebno je važna zaštita svjedoka iz Jugoslavije: "Tužitelji su zatražili od Tribunala da u ovom slučaju Ured tužitelja ne treba poštivati pravilo prema kojem se moraju navesti imena svjedoka, te sažetak njihovih iskaza 30 dana prije nego što svjedok svjedoči pred Tribunalom. Tužitelji su na taj način željeli zaštititi identitet svjedoka iz Jugoslavije. Međutim, Tribunal nije udovoljio ovom zahtjevu. Suci smatraju da Milošević, kao i drugi optuženici, ima pravo saznati tko će protiv njega svjedočiti, te što će – u općim crtama - reći u svom iskazu. Radi se o temeljnom pravu u sudskom postupku – biti upoznat s optužbama i pripremiti se za obranu."

Mary Greer objašnjava da je Tribunal ipak tužiteljima izašao u susret: skratio je rok u kojem Milošević ima pravo razmotriti sadržaj iskaza svjedoka koji će svjedočiti protiv njega. Prema odluci Tribunala, taj rok nije duži od 30 dana, ali niti kraći od 10 dana.

Ako se uzme u obzir činjenica da su zapadni mediji prilično opsežno izvještavali o zločinima počinjenim u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu, nameće se pitanje: može li se Slobodanu Miloševiću objektivno i pravedno suditi? "Suđenje će biti komplicirano i dugo, međutim ne sumnjam da će se Miloševiću suditi na pošten način” – izjavila ja Mary Greer, bivša američka tužiteljica, a danas djelatnica Koalicije za međunarodnu pravdu, lobističke udruge koja promiče kažnjavanje ratnih zločina.

XS
SM
MD
LG