Linkovi

Terorizam u jugoistočnoj Aziji (7/2/02) - 2002-02-11


Kao što je rekao predsjednik George W. Bush, "Teroristi pokušavaju djelovati u sjeni. Oni se pokušavaju kriti. No, mićemo ih osvijetliti svijetlom pravde … Terorizam ima lice" i "mi ćemo ga pokazati da ga čitav svijet vidi."

Jedno od mjesta gdje je terorizam razobličen je jugoistočna Azija. Policijski i pravosudni dužnosnici u tom području istražuju urotu s ciljem dozanja u zrak zapadnih veleposlanstava i brodova američke mornarice, u posjetu Singapuru. Isto tako, oni istražuju djelovanje jedne organizacije koja je povezana s terorističkom mrežom al-Qaida.

Ta je organizacija poznata pod imenom Jemaah Islamiah, odnosno Islamska skupina. U Afganistanu, u ruševinama jedne kuće koju su koristili pripadnici al-Qaide, pronađena je video traka. Pronađene su i kompjuterske datoteke. Singapurski ministar unutrašnjih poslova, Wong Kan Seng, kaže da materijal pokazuje "vrlo izravnu vezu između pripadnika organizacije Jemaah Islamiah, zatočenih u Singapuru, i čelnika al-Qaide u Afganistanu."

Skupina Jemaah Islamiah, kako se izvješćuje, ima ćelije u Singapuru, Indoneziji i Maleziji, a možda djeluje i na Filipinima. Jedan od čelnika Jemaah Islamiah, tvrdi se, trideset-šestogodišnji je svećenik Riduan, poznat i kao Hambali.

Hambali i njegovi sudruzi u terorizmu planirali su ubojstva i bombaške napade u Indoneziji, Maleziji i južnom dijelu Filipina, s ciljem stvaranja islamske države i ubijanja kršćana. Jedan je malezijski dužnosnik rekao da je "Hambali bio al-Qaidin glavni čovjek u jugoistočnoj Aziji."

Singapurska vlada izvela je akciju protiv ove organizacije, koja je rezultirala brojnim uhićenjima. Dužnosnici su objavili priopćenje u kojemu se kaže: "Singapurska vlada neće oklijevati da poduzme oštru i preventivnu akciju … protiv bilo koje terorističke skupine ili pojedinaca koji pokušavaju nauditi Singapuru. Naše sigurnosne i tajne službe … blisko surađuju sa svojim stranim kolegama u globalnoj borbi protiv terorizma."

Sjedinjene Države su predane kampanji borbe protiv terorizma u čitavom svijetu. "A," rekao je predsjednik Bush, "izrazi podrške za takvu kampanju slijevaju se sa svih strana. Ljudi kojima je draga sloboda shvaćaju da terorizam ne pozna granice, da će teroristi udariti kako bi izazvali strah u pokušaju da promijene ponašanje zemalja kojima je draga sloboda. A, mi im to nećemo dopustiti."

XS
SM
MD
LG