Linkovi

Arafat i teroristi (8/2/02) - 2002-02-11


Yasser Arafat, predsjednik Palestinske uprave, rekao je u članku, koji je napisao za New York Times, da osuđuje "napade terorističkih skupina protiv izraelskih civila." Uz to, nastavio je gospodin Arafat, "te skupine ne predstavljaju palestinski narod, niti njegove legitimne aspiracije ka slobodi. To su terorističke organizacije."

Gospodin Arafat nije poimenično istaknuo niti jednu terorističku organizaciju. Među njima su Hamas, Hezbollah i Palestinski islamski džihad. Američki državni tajnik Colin Powell pozdravio je javno odbacivanje terorizma od strane gospodina Arafata. Riječi su, međutim, jedna stvar. Vrijeme je da gospodin Arafat prijeđe na djela.

Kao što je rekao državni tajnik Powell. Yasser Arafat "treba djelovati kao vođa i reći Palestincima da je nasilje kriva stvar, da je terorizam kriva stvar. On im to treba govoriti svaki dan." Terorističke organizacije, poput Hamasa i Hezbollaha, ubijaju nedužne izraelske građane. One, isto tako, uništavaju autoritet gospodina Arafata, a uništavaju i viziju mira za čitavu regiju."

Predsjednik George W. Bush, u govoru pred Ujedinjenim narodima, rekao je da njegova vizija srednjoistočnog mira uključuje palestinsku državu pod nazivom Palestina. "Niti jedan američki predsjednik," kazao je državni tajnik Powell, "nije to rekao tako jasno pred međunarodnom javnošću." Što prije okonča terorizam, to će brže palestinska država postati stvarnost. Ali, za sada, kao što je rekla Condoleeza Rice, savjetnica predsjednika Busha za nacionalnu sigurnost, Yasser Arafat "nije učinio dovoljno, a vrlo je jasno da može učiniti više na onesposobljavanju terorističkih mreža."

Već postoji proces putem kojega Palestinci mogu raditi na ispunjenju svojih aspiracija. Kao što je rekla američka savjetnica za nacionalnu sigurnost, Condoleeza Rice, "Predsjednik Arafat se zaista treba latiti zadatka da ukloni ovu terorističku prijetnju, tako da se Palestinci mogu vratiti mirovnim pregovorima."

XS
SM
MD
LG