Linkovi

Bush o bioterorizmu (10/2/02) - 2002-02-11


Terorizam ne poznaje nacionalne granice. To su dokazali i napadi na Sjedinjene Države od 11. rujna. “Jedan od aspekata sigurnosti Sjedinjenih Država,” rekao je predsjednik George Walker Bush, “jest spremnost za bilo koji oblik rata protiv bio-terora.”

Ovo nije prvi puta da se Amerika mora pripremiti kako bi se zaštitila od prijetnje biološkog rata. Tijekom Korejskog rata, početkom pedesetih godina, Sjedinjene Države osnovale su Obavještajnu službu za epidemiologiju kako bi pomogla u obrani od komunističkih neprijatelja koji su možda razmatrali korištenje biološkog oružja. “Sada,” rekao je predsjednik Bush, “moramo tu službu prilagoditi novoj eri i novoj misiji.”

Predsjednik Bush je zatražio gotovo šest milijardi dolara za poboljšanje američkih kapaciteta za spriječavanje i reagiranje na biološki terorizam. Svaki dio zemlje, kazao je gospodin Bush, mora imati “odgovarajuću opremu s odgovarajućom količinom lijekova za žrtve bilo kakvog napada.” A s obzirom da će razmjena informacija pomoći u spašavanju života, modernizirat će se komunikacijski sustavi.

Mnogi životi spašeni su i tijekom prošlogodišnje panike zbog bedrenice. No, neke infekcije identificirane su prekasno, a neki ljudi bili su previše zaraženi da bi ih se moglo spasiti. Sjedinjene Države trebaju bolje testiranje i bolje lijekove kako bi bile sigurne koliko je to moguće.

Tu su i šire implikacije. Istraživanja koje Sjedinjene Države provode u okviru bioterorizma vjerojatno će dovesti do napretka u liječenju drugih boleseti, kao što su tuberkuloza, upala pluća, malarija i SIDA, odnosno, zaraženost AIDS-om. Kako je rekao predsjednik Bush, “Sredstva koja trošimo da bismo zaštitili Ameriku danas, vjerojatno će dati rezultate na dugoročnom planu, vjerojatno će dovesti do razvijanja nevjerojatnih lijekova za bolesti, za koje smo prije mnogo godina mislili da ih nikada nećemo moći izliječiti. To je investicija,” rekao je predsjednik Bush, “koja će se isplatiti ne samo kroz bolju sigurnost, već i kroz bolje zdravlje.”

XS
SM
MD
LG