Linkovi

Rumsfeld o "osovini zla" (10/2/02) - 2002-02-11


Pokušaj terorističkih skupina da nabave oružje za masovno uništavanje glavna je opasnost s kojom se sučeljavaju Sjedinjene Države i svijet. U svom posljednjem interview-u, američki ministar obrane, Donald Rumsfeld , naveo je Sjevernu Koreju, Irak i Iran, kao zemlje koje rade na programima razvoja naoružanja za masovno uništavanje te zemlje koje održavaju odnose s terorističkim mrežama.

Iran, Irak i Sjeverna Koreja su na listi sedam zemalja koje sponzoriraju medjunarodni terorizam. Gospodin Rumsfled je rekao da "u Sjevernoj Koreji ljudi umiru od gladi,a istodobno čelništvo te zemlje razvija vlastiti program oružja za masovno uništavanje kao i program razvoja raketnog naoružanja. Isto tako, Sjeverna Koreja prodaje balističke rakete diljem svijeta svakome tko ih želi kupiti."

Irak je, u proteklom desetljeću, napravio planove o razvoju antraksa, nervnog plina i nuklearnog oružja, irački diktator Saddam Hussein otišao je tako daleko da koristi otrovni plin protiv vlastitog naroda. Prije nekoliko godina Irak je protjerao inspektore Ujedinjenih naroda za kontrolu naoružanja koji su se u Bagdadu nalazili kako bi promatrali razvoj zbivanja u toj zemlji nakon Perzijskog rata 1991.godine.

Iran je još jedna zemlja koja se na listi onih država koje spontoriraju terorizam. Gospodin Rumsfeld je potvrdio da su "poroznu granicu izmedju Irana i Afganistana koristili talibani i al-Qaidini teroristi kako bi pobjegli u Iran te da Iranci nisu ništa učinili da to spriječe, kao što je to učinio Pakistan. To znači da zatvore granice, postave svoje vojnike uzduž nje i spriječe teroriste da pobjegnu iz Afganistana u neku drugu zemlju." Iranska vlada, isto tako, snabdijeva oružjem brojne skupine unutar Afganistana.

U odgovoru na narastajuću prijetnju od strane zemalja koje sponzoriraju terorizam i koje su u potrazi za kemijskim, biološkim i nuklearnim oružjem, Sjedinjene države poduzimaju odredjene akcije. Kao što je to rekao predsjednik George Walker Bush: "Ja neću čekati da dodje do neke opasne situacije. Ja neću stajati i gledati kako se opasnost sve više približava. Sjedinjene države neće dozvoliti najopasnijim svjetskim režimima da nam prijete najrazornijim oružjima na svijetu."

XS
SM
MD
LG