Linkovi

Teroristi i oružja (11/2/02) - 2002-02-11


“Naša otkrića u Afganistanu”, rekao je predsjednik George Walker Bush, “potvrdila su naša najgora strahovanja i pokazali nam prave razmjere zadatka koji je pred nama. Pronađene video-trake pokazuju teroriste al-Qaide kako se smiju zbog gubitka nevinih života.

Otkriveni su i nacrti američkih nuklearnih elektrana i objekata javnog vodovoda, kao i karte američkih gradova i opisi popularnih znamenitosti u Sjedinjenim Državama i diljem svijeta. Sva ova mjesta potencijalne su mete terorističkih napada kemijskim, biološkim ili nuklearnim oružjem.

U jednom skloništu terorista u Kabula nađeni su rudimentarni dijagrami nuklearnog oružja. Kako je dokumentirano u izvještaju koji je pripremila američka Središnja obavještajna agencija CIA, “Ovi dijagrami, iako grubi, opisuju osnovne komponente – uran i jake eksplozive – koji su uobičajeni u proizvodnji nuklearnog oružja.”

Nažalost, sve je više sredstava za izvođenje terorističkih napada. Prema studiji CIA-e, “Širenje oružja za masovno uništavanje nastavlja se mijenjati na načine koji otežavaju njegovo praćenje i kontroliranje.” CIA je sastavila popis zemalja koje pokušavaju nabaviti oružje za masovno uništavanje. Među njima su Iran, Irak, Sjeverna Koreja, Libija, Sirija i Sudan. Terorističke organizacije također žele nabaviti to oružje, a od napada na Sjedinjene Države od 11. rujna, to im je postalo lakše nego prije.

Oni koji proizvode oružje za masovno uništavanje postaju sve više sami sebi dovoljni. Mogu bolje zaštititi svoje programe za proizvodnju oružja od ometanja. Uz to, Sjedinjene su Države zabrinute zbog “sekundarnog širenja oružja”, odnosno, zbog mogućnosti da bi takav program za razvoj oružja, koji ima podršku države, mogle upotrijebiti terorističke organizacije. U izvještaju se navode programi za razvoj oružja u zemljama kao što su “Indija, Iran, Sjeverna Koreja i Pakistan.”

Kako je rekao predsjednik Bush, Sjedinjene Države “moraju spriječiti teroriste i režime koji pokušavaju nabaviti kemijsko, biološko ili nuklearno oružje da njime prijete Sjedinjenim Državama i svijetu.”

XS
SM
MD
LG