Linkovi

Terorizam na Srednjem Istoku (11/2/02) - 2002-02-11


Na sastanku u Bijeloj kući, predsjednik George Walker Bush i izraelski premijer Ariel Sharon razgovarali su o njihovoj želji da oslobode svijet terorizma. Predsjednik Bush pružio je uvjeravanja gospodinu Sharonu da će Sjedinjene Države “nastaviti vršiti pritisak na palestinskog čelnika Jasera Arafata…kako bi poduzeo ozbiljne, konkretne, realne korake na smanjivanju terorističke aktivnosti na Srednjem Istoku.”

Srednjim Istokom terorizam hara već dugo. Prije gotovo godinu dana, reagirajući na jedan samoubilački bombaški napad i druga palestinska teroristička djela, predsjednik Bush pozvao je na poduzimanje koraka za smirivanje situacije. Palestinske vlasti, rekao je, “morale bi uhititi one koji su počinili terorističke napade.” Te riječi vrijede i danas, kao što su vrijedile kada su izgovorene u ožujku prošle godine. Sjedinjene Države i njihovi saveznici sada pokušavaju eliminirati al-Qaidu i druge terorističke organizacije globalnog dometa. Gospodin Arafat mora razbiti organizacije poput Hamasa i Hezbollaha, koje vrše terorističke napade na Izraelce.

Sjedinjene su Države već više od pedeset godina čvrsto predane izraelskoj sigurnosti. Sjedinjene Države i Izrael povezju demokratske vrijednosti i tradicije. Istovremeno, kako je rekao državni tajnik Colin Powell, Sjedinjene Države imaju viziju regije u kojoj dvije države, Izrael i Palestina, žive jedna uz drugu u okviru svojih sigurnih i priznatih granica.”

Da bi se to i ostvarilo, rekao je gospodin Powell, Palestinci “moraju jasno pokazati da im je cilj palestinska država koja će postojati paralelno s Izraelom, a ne umjesto Izraela, i koja će u potpunosti uvažavati izraelske sigurnosne potrebe….Svi u arapskom svijetu moraju nedvosmisleno pokazati, vlastitim potezima, svoje prihvaćanje Izraela i svoju predanost političkom rješenju, koje će se postići pregovorima.”

Što se tiče Izraela, rekao je gospodin Powell, “izraelska vlada mora biti spremna okončati izraelsku okupaciju, u skladu s načelima iz Rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 242 i 338, te prihvatiti održivu palestinsku državu, u kojoj Palestinci mogu odlučivati o svojoj budućnosti na svojoj zemlji i u kojoj mogu živjeti u dostojanstvu i sigurnosti.”

XS
SM
MD
LG