Linkovi

Kako će se suđenje Miloševiću odraziti na prostor bivše Jugoslavije? (11/2/02) - 2002-02-11


“New York Times” posvećuje opsežan članak dolazećem suđenju Slobodanu Miloševiću. “Pitanje je” – piše “Times” – “što će ovo suđenje značiti za područje bivše Jugoslavije. Za Srbe, koji su podržavali Miloševića 13 godina, ovo je prilika da se pomire s nasilnom prošlošću koja je dugo bila potiskivana. Novi reformisti u Beogradu govore o individualizaciji krivnje, no za žrtve počinjenih zločina, to znači da bi se Srbija mogla izvući prilično lako i da će i dalje postojati mogućnost jačanja etničke mržnje i izbijanja novog rata – tvrdi novinar newyorškog dnevnika.

Bostonski “Christian Science Monitor” piše o istoj temi pod naslovom “Srbi i dalje ignoriraju svoju ulogu u srebreničkom masakru". Prema nedavno provedenoj anketi, manje od polovine Srba uopće vjeruje da se masakr dogodio, a na javnoj sceni nema znakova da se zemlja želi sučeliti s prošlošću. Političari i mediji – piše “Christian Science Monitor” - izbjegavaju ovu nepopularnu temu, a pravoslavna crkva ne želi razmotriti ulogu koju je vjera odigrala u potpirivanju nacionalizma. Većina Srba traži zaklon u osjećaju da je njihova zemlja žrtva, te okrivljuje vanjski svijet za raspad Jugoslavije. Organizacije za zaštitu ljudskih prava optužuju novu vladu za kukavičluk u sučeljavanju s prošlošću, a javni imidž nekih optuženika za ratne zločine kao što su Radovan Karadžić i Ratko Mladić i dalje je vrlo pozitivan.

Od američkih tema, bostonski dnevnik izdvaja nagli porast broja prijava za dobivanje američkog državljanstva nakon terorističkih napada od 11. rujna. Potaknuti nesigurnošću i neizvjesnoću, useljenici žure da postanu američki državljani, pa je i broj prijava za državljanstvo porastao za čak 61 posto. Na zapadnoj obali, “Los Angeles Times” piše da su mnoge škole diljem zemlje nakon terorističkih napada ukinule posjete Washingtonu. Ranije je glavni grad zemlje godišnje posjećivalo i do milijun učenika, a sada je gotovo četvrtina američkih škola od takvih posjeta odustala.

XS
SM
MD
LG