Linkovi

Bijela kuća umanjuje značenje neslaganja s Rusijom glede Iraka (11/2/02) - 2002-02-11


Bijela kuća umanjuje značenje neslaganja s Rusijom glede Iraka. Ovi komentari uslijedili su nakon što je predsjednik Vladimir Putin upozorio Washington da ne poduzima jednostranu vojnu akciju protiv Iraka.

U interviewu za dnevnik Wall Street Journal, gospodin Putin je upozorio protiv jednostrane akcije Sjedinjenih Država u Iraku, rekavši da jedino Ujedinjeni narodi mogu odobriti takav potez. Ruski je predsjednik također govorio o Iraku kao o problemu koji je Rusija sprema pomoći da se riješi, no jedino pod okriljem Ujedinjenih naroda.

Ruski je predsjednik napomenuo da su nakon terorističkih napada od 11. rujna Rusija i druge zemlje stale uz vojnu kampanju u Afganistanu, koju predvode Sjedinjene Države, no ustrajao je u tome da međunarodna zajednica neće postupiti isto u slučaju Iraka. Vladimir Putin nije odbacio vojnu akciju protiv Iraka koju bi sankcionirali Ujedinjeni narodi, no napomenuo je da bi to bilo posljednje pribježište...Kad je danas glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischera upitan o spomenutom interviewu predsjednika Putina Wall Street Journalu, on se pokušao usredotočiti na pozitivno. Napomenuo je da Sjedinjene Države surađuju s Rusijom na vanjskoplitičkim pitanjima, među kojima su i formuliranje revidiranih sankcija Ujedinjenih naroda protiv Iraka.

Gospodin Felicher je nastavio naglašavajući da predsjednik Bush vjeruje u potrebu za 'konstruktivnim angažmanom' s Rusijom. Na pitanje o mogućim problemima u protu-terorističkoj koaliciji, glasnogovornik Fleischer uzvratio je samo da predsjednik Bush smatra da se koalicija može održati kroz snagu, snažno čelništvo i konzultiranje.

XS
SM
MD
LG