Linkovi

Senatori podržavaju promjenu režima u Bagdadu (11/2/02) - 2002-02-11


Dva utjecajna američka senatora izrazili su uvjerenje da će Sjedinjene Države na kraju morati poduzeti određene akcije protiv Iraka. Kako izvješćuje Paula Wolfson, senatori se slažu s državnim tajnikom Colinom Powellom, koji je nedavno rekao zakonodavcima da je Bagdadu potrebna “promjena režima”.

Predsjedatelj senatskog Odbora za obavještajne djelatnosti Bob Graham prognozirao je da će se Sjedinjene Države u jednom trenutku morati izravno suočiti s iračkim čelnikom Sadamom Huseinom. U gostovanju na američkoj televiziji, senator Graham, demokrat s Floride, kazao je da razumije potrebu za poduzimanjem koraka, ističući da Irak još uvijek ne dozvoljava inspektorima Ujedinjenih naroda ulazak u zemlju.

Senator Graham je dodao, međutim, da bi za sada Sjedinjene Države trebale ostati usredotočene na Afganistan i potragu za terorističkim ćelijama: "Naravno, Sadam Husein je zla sila i u jednom trenutku trebat će ga eliminirati. No, postavlja se pitanje – treba li to učiniti sada. Ne bismo li se trebali koncentirati na završavanje rata protiv terorizma?"

Čelni republikanac u senatskom Odboru za obavještajne djelatnosti, Richard Shelby iz Alabame, smatra da bi do akcije protiv Iraka moglo doći i za nekoliko mjeseci: "Ne vjerujem da će vlast u Bagdadu promijeniti svoje ponašanje. Mislim da ćemo na kraju biti sučeljeni s Irakom u nekom obliku rata."

U svojem govoru o stanju nacije, predsjednik Bush je prošloga mjeseca nazvao Iran, Irak i Sjevernu Koreju “osovinom zla”, koja pokušava nabaviti oružje za masovno uništavanje, koje bi teroristi mogli upotrijebiti da bi ucjenjivali Sjedinjene Države.

Istaknuti demokratski senator Joseph Lieberman iz Connecticuta složio se da su sve tri zemlje zle, no istaknuo je da ih treba tretirati pojedinačno. "Mislim da bismo se prema njima trebali odnositi različito. Vjerujem da se sa Sjevernom Korejom može postići napredak uz pomoć diplomacije. Prema Iranu trebamo biti vrlo oštri, a Sadam Husein ne može ostati na vlasti" – rekao je senator Lieberman.

XS
SM
MD
LG