Linkovi

Austrija 5, SAD i Njemačka po 3 medalje (11/2/02) - 2002-02-11


Drugi dan Olimpijskih igara je za nama… Što bi se moglo izdvojiti kao posebno zanimljivo u petnaest različitih natjecanja proteklog dana?

Crmarić: Drugi dan – drugi svjetski i olimpijski rekord. I ovoga puta postignut je na ledu Utah Olympic Ovala. Njemica Claudia Pechstein oborila je svjetski rekord u brzom klizanju koji je sama postigla prošle godine u Calgaryju, te olimpijski rekord koji je postavljen na 3000 metara na zimskim igrama u Naganu, prije četiri godine. Zlatnu medalju je osvojila za vožnju u kojoj je 3 kilometra prešla za samo 3 minute, 57 sekundi i 70 desetinki. Nizozemka Renate Groenewold zaradila je srebro za vožnju koja je bila za samo 1 sekundu i 24 desetinke sporija, a za njom je, za samo 3 deseta dijela sekunde, zaostala treće plasirana, Kanađanka Cindy Klassen.

Mozda bi u duhu ove Olimpijade bilo najavljivati pobjednika od trećeg mjesta naviše, kao što se to – po prvi puta u povijesti zimskih igara - čini u Salt Lake Cityju. Svaku se večer u centru Salt Lake Cityja, na trgu Olympic Medals Plaza dodjeljuju odličja osvojena tijekom dana i to prvo uručivanjem brončane, pa srebrne i tek na kraju zlatne. Tu je odluku donio Međunarodni olimpijski odbor, na prijedlog predsjednika organizacijskog odbora igara u Salt Lake Cityju.

Kad smo kod medalja, kako ide zemlji domaćinu, a kako sportašima iz drugih zemalja?

Crmarić: Amerikanci su osvojili svoje prvo zlato - u daskanju na snijegu, u ženskoj konkurenciji, Kelly Clark je bila uvjerljivo bolja od ostalih. Drugo je mjesto osvojila Doriane Vidal iz Francuske, a treće – Švicarka Fabienne Reuteler. U protekla dva dana američki su olimpijci osvojili ukupno 3 medalje, koliko su izborili i njemački sportaši. Rekorder po broju odličja je Austrija, s ukupno 5, a broj zemalja čiji su natjecatelji osvojili medalje popeo se na 15.

Najviše se govori o iznenađenju koje je u spustu priredio Austrijanac Fritz Strobel …

Crmarić: Da, prognozerima omiljeni Stephan Eberharter stigao je treći. Prvo je mjesto, istina, ipak pripalo austrijskom skijašu, ali ne Eberharteru, nego Fritzu Stroblu. Na drugom mjestu po brzini bio je Norvežanin Chus Lasse. Nakon priređenog iznenađenja, Strobel je izjavio da mu nije bila namjera pobjeđivati sunarodnjaka, nego – jednostavno – što brze stići na cilj. Ustao je u 5 i pol ujutro i – kako reče – dan mu je dobro počeo!

Kada smo kod spusta, što se danas očekuje od Janice Kostelić?

Crmarić: Na žalost, ništa. Nema je na popisu natjecatelja za današnji spust. Hrvatska je skijaška zvijezda – po svemu sudeći – odustala, kako bi se bolje pripremila za spust u kombinaciji koji vozi prekosutra. Inače, jučer je u drugoj test vožnji na vrlo teškim terenima Snowbasina Janica Kostelić postigla 32. vrijeme, a dan prije toga je bila 33.

Prva je na cilj stigla Austrijanka Renate Goetschl, zatim Michaela Dorfmeister – također iz Austrije – i treća, Kanađanka Melanie Turgeon.

Vratimo se hrvatskim sportašima: bez obzira na odustajanje Janice Kostelić od spusta, današnji dan neće proći bez hrvatskih natjecatelja. Na terenima Soldier Hollowa danas se u biatlonu na 20 kilometara natječe Žarko Galjanić. Jednim od favorita tog natjecanja smatra se trostruki svjetski šampion – Rus Pavel Rostovtsev, koji je dvije zlatne medalje osvojio na terenima Pokljuke u Sloveniji, koji su po nadmorskoj visini slični terenima Soldiers Hollowa.

Očekujemo da ćeš i ti otići na te visine i od tamo nam se javiti u večerašnjoj emisiji…

Crmarić: Dogovoreno …

XS
SM
MD
LG