Linkovi

Upozorenje "osovini zla" (7/2/02) - 2002-02-11


U svojem govoru o stanju nacije, predsjednik George W. Bush je identificirao Iran, Sjevernu Koreju i Irak kao države pokrovitelje terorizma, koje se sada i same naoružavaju oružjima masovnog uništenja i dalekometnim projektilima. Ove režime i njihove terorističke saveznike, gospodin Bush je nazvao "osovinom zla". Govoreći u Atlanti, u saveznoj državi Georgia, gospodin Bush je objasnio značenje te fraze i dodao upozorenje: "To znači da im je bolje da dovedu u red vlastitu kuću … To znači da im je bolje da poštuju vladavinu prava. To znači da bi im bilo bolje da ni ne pokušaju terorizirati Ameriku i naše prijatelje i saveznike, ili će i njih dostići pravda naše zemlje."

Iran je jedan od vodećih svjetskih pokrovitelja terorističkih organizacija. Među njima su Hezbolah, Hamas, Palestinski islamski džihad, te Narodna fronta za oslobođenje Palestine - Glavna komanda, Ahmada Jibrila. U izvješću Kongresu, dostupnom javnosti, Središnja obavještajna agencija, CIA, upozorava da je "Iran i dalje jedna od najaktivnijih zemalja u pokušajima da se dokopa iz inozemstva oružja masovnog uništenja i naprednih konvencionalnih oružja."

Prema tom izvješću, Sjeverna Koreja je "nastavila nabavljati sirovine i dijelove za svoj program balističkih projektila iz raznih inozemnih izvora, posebice pomoću sjevernokorejskih kompanija koje se nalaze u Kini." Vjeruje se da je Sjeverna Koreja "proizvela dovoljno plutonija za najmanje jedno, a vjerojatno dva nuklearna oružja. Potrošene jezgre, pohranjene u skladu s dogovorom iz 1994, sadrže dovoljno plutonija za još nekoliko oružja." Sjeverna Koreja, poput Iraka, država je koja sponzorira terorizam.

Iraq od 1998. odbija dopustiti inspektorima Ujedinjenih naroda za naoružanje da motre njegovo pridržavanje, - ili nepridržavanje - , zabrane proizvodnje oružja masovnog uništenja. Irak je priznao da ima program ofenzivnog biološkog oružja. Ta je zemlja obnovila velik dio infrastrukture koja joj je potrebna za proizvodnju kemijskih oružja, kao i projektila koji bi ponijeli ta oružja. Irak pruža utočište i podršku raznim terorističkim organizacijama, uključujući i organizaciju Abu Nidal. Arapski oslobodilački front, te Mujahedin-e-Khalq.

Predsjednik Bush je jasno rekao da se isto upozorenje odnosi i na svaku drugu zemlju, - ne samo na Iran, Sjevernu Koreju i Irak -, koja sponzorira terorizam i razvija oružja masovnog uništenja. "Ukoliko ste jedna od zemalja koja razvija oružja masovnog uništenja, i vjerojatno ćete se udružiti s nekom terorističkonm organizacijom, ili i sada sponzorirate terorizam, ili se ne pridržavate vrijednosti koje mi smatramo vrlo važnima, tada ste i vi na našem popisu motrenja."

XS
SM
MD
LG