Linkovi

Film Tjedna: Kolateralna šteta (10/2/02) - 2002-02-10


U američkim kinima ovih je dana počeo igrati film koji je prije nekoliko mjeseci bio gotovo osuđen da nikada ne bude prikazan. Govorimo naravno o novom akcijskom trileru Arnolda Schwartzeneggera Collateral Damage – "Kolateralna šteta”, čiju su premijeru doveli u pitanje napadi od 11. rujna.

U Kolateralnoj šteti, Arnold Schwarzengger vraća se akcionom žanru u kojem se već odavno udomaćio – možda i malo više nego što bi trebalo. U svojoj najnovijoj ulozi, Schwarzenegger tumači lik losanđeleskog vatrogasca Gordona Brewera, kojem žena i sin pogibaju u eksploziji podmetnute bombe. Eksplozivna je naprava, pokazuje se, bila namijenjena agentu Središnje obavještajne službe CIA-e Peteru Brantu, koji je na tragu organizatoru napada, kolumbijskom teroristu Claudiju, poznatom kao El Lobo – Vuk. Kada postane očito da američke vlasti ipak neće krenuti u lov na Claudija, kako ne bi ugrozile mirovnih pregovora u Kolumbiji, Gordon uzima pravdu u svoje ruke.

Osvetnički put vodi vatrogasca iz Los Angelesa ravno u Kolumbiju - točnije u kolumbijski zatvor. Od dohvata kolumbijskih vlasti, a zatim i loše osmišljene akcije CIA-e, koji predvodi krvoločni agent Brant, spašava ga napad gerilaca. Gordon uskoro otkriva da je iz zla dospio u gore. Zarobljen je u Claudijevom logoru, u kojem Claudijeva supruga Selena pokušava spasiti njegov život… Radnja dalje teče bjesomučnim tempom, sve do velikog finala u Washingtonu, u kojem Claudio planira izvesti niz bombaških napada.

Redatelj Andrew Davis nije, kako se vidi, u Kolateralnoj šteti posebno odstupio od žanrovskih stereotipa. Iako je ranije dobio visoke ocjene za svoja prethodna djela kao što su Bjegunac i Pod opsadom, najnoviji rad neće zauzeti svoje mjesto među njegovim najboljim ostvarenjima.

Kolateralna šteta možda ne bi požnjela ni veći uspjeh na blagajnama, da nije bilo publiciteta koji joj je prethodio. Naime, premijera filma jesenas je odgođena na neodređeno vrijeme, zbog nezgodnih paralela s terorističkim napadima od 11. rujna. Međutim, taj publicitet mogao bi se pokazati i kao otežavajuća okolnost za uspjeh filma kod publike, s obzirom da će ga mnogi otići pogledati s većim očekivanjima nego što zaslužuje.

Kako kažu kritičari, Kolateralna šteta tek je osrednji triler, koji ne donosi ništa novoga, ali ipak može dva sata zabaviti gledatelje. Arnold Schwarzenegger još je jednom odradio lik hrabrog i pravednog zaštitnika nevinih, a sporedne – i živopisnije uloge – solidno su odigrali Cliff Curtis, John Turturro, John Leguizamo i talijanska glumica Francesca Neri. Scenarij su napisali David i Peter Griffiths. Spomenimo i to da je film naišao na kritike kolumbijskih aktivista, jer – kako kažu – sadrži negativne stereotipe o njihovoj zemlji.

XS
SM
MD
LG