Linkovi

Austrijanac Fritz Strobl pobjednik spusta (10/2/02) - 2002-02-10


Spust je, po mnogim ukusima, olimpijski dogadjaj dana: prognozerima omiljeni Stephan Eberharter stigao je treci. Prvo je mjesta – istina – ipak pripalo austrijskom skijasu, ali ne Eberharteru, nego Fritzu Stroblu. Na drugom mjestu po brzini bio je Norvezanin Kjus Lasse. Vrlo tesku stazu dugu 3020 metara, pobjednik Strobl je presao za 1 minutu 39 sekundi i 13 stotinki.

O kakvoj se brzini radi ilustrira podatak da se brzina od 115 kilometara na sat dostize nakon samo 400 metara spusta – dakle ubrzanje od kojeg je vece samo ono koje se postize skokom padobranom. Zanimljiv podatak o vrtoglavoj stazi nazvanoj “Grizzly” je i taj da je visinska razlika izmedju polazne i zavrsne tocke 883 metra.

Na terenima Snowbasina, gdje je Fritz Strobl osvojio zlato u muskoj konkurenciji, natjecanje najboljih skijasica u spustu na redu je sutra. Za sat vremena bi tu trebale zapoceti i zadnje test voznje u kojima sudjeluje i Janica Kostelic.

Na terenima Soldier Hollowa prijepodne su se natjecali nordijci u kombinacijama na stazi od 15 kilometara. Prvi je na cilj stigao Finac Samppa Lajunen i tako osvojio prvo olimpijsko zlato za Finsku. Amerikanac Todd Lodwick bio je sedmi, a razlog zbog kojeg to spominjemo je taj sto se do sada nikada nijedan Ameikanac nije tako dobro plasirao.

Medalje su danas osvojene i na 90-metarskoj skakaonici u Utah Olympic Parku. I ovdje su mnogi prognozeri bili iznenadjeni. Po mnogima favorit –Nijemac Sven Hannawald – osvojio je srebro, a cesto spominjana poljska zvijezda Adam Malysz osvojio je broncanu medalju. Najbolji je bio Svicarac Simon Amman.

Svakog trenutka trebaju zapoceti natjecanja u brzom klizanju, u zenskoj konkurenciji, na 3000 metara. Nakon sto je jucer u muskoj konkurenciji na 5000 metara postignut prvi olimpijski i svjetski rekord 19. Olimpijskih igara, I danas se ocekuje da bi na ledu Utah Olympic Ovala mogao biti postignut novi rekord.

Na led veceras izlaze i hokejasi. U kvalifikacijskim utakmicama se sastaju Austrija i Njemacka, te Latvia i Slovacka. Danas su na programu i prva natjecanja u sankanju. Radi se vrlo uzbudljivom sportu u kojem se dostizu brzine i do 130 kilometara na sat, a favoritom se smatra veteran ovog sporta George Hackel.

XS
SM
MD
LG