Linkovi

Borovo selo: Sudski proces Miloševiću - montiran (10/2/02) - 2002-02-10


Borovo selo jedna je od tocaka optuznice protiv Slobodana Milosevica. Pred pocetak sudjenja bivsem jugoslavenskom predsjedniku Linda Milisa razgovarala je s mjestanima u te male srpske enklave kraj Vukovara.

Srbi u Borovu selu, u kojem je u svibnju 1991. zapaljen ratni fitilj u Hrvatskoj, i danas vole i postuju Slobodana Milosevica. "Volio sam ga i volim ga i sada", kaze 45-godisnji Ostoja, jedan od nekoliko muskaraca koji su pristali na razgovor pod uvjetom da im ne objavljujemo pravi identitet.

"Ovo mu je sve montiran proces, za Borovo selo i za Hrvatsku nije nizasta kriv, on mene nije naoruz'o, ja sam prod'o puno robe da bi sebi kupio oruzje, mene niko iz Srbije nije naoruz'o," kazao je za vrijeme razgovora vodjenog u jednom od dva mjesna kafica, nedaleko mjesta prvog oruzanog sukoba hrvatske policije s pobunjenim Srbima.

Pocetkom svibnja 1991 u Borovu selu iz zasjede ubijena su dvanestorica hrvatskih policajaca. Usli su u selo da bi spasili kolegu koji je vecer ranije pokusao skinuti jugoslavensku i objesiti hrvatsku zastavu. Ni dan danas nije otkriveno tko je s hrvatske strane naredio upad u selo. Dva mjeseca kasnije ekstremisti u redovima HDZ-a naredili su ubojstvo nacelnika osjecke policije Josipa Reihla Kira, covjeka koji se u kljucnom periodu 1991. uspjesno odupirao provokacijama srpske milicije, uklanjao barikade i sprijecavao da situacija eksplodira. Ta se dva dogadjaja, odigrana dva mjeseca prije proglasenja nezavisnosti, smatraju pocetkom rata u Hrvatskoj.

"Milosevic uopste nema nikakve veze s Borovim selom, ima veze samo Franjo Tudjman i vlast HDZ-a. Ne bi bilo rata samo da Hrvati nisu dirali Srbe," kaze 56-godisnji Lazar, vlasnik mjesne prodavanice hamburgera i dodaje - "Milosevic nikad nije bio u Borovu selu".

Na sudjenju Milosevicu koje pocinje u utorak, tuziteljstvo ce ga optuziti za ratne zlocine koje su pocinile snage, za koje tvrde, da ih je kontolirao Beograd. Za Srbe u Borovu selu Milosevic ne moze biti kriv.

"Nije on mog'o sam biti da ga narod nije podrzavao, imao je milijon ipo ljudi na uscu, na Gazimestanu, treba suditi sve, nije on mog'o sam ratovati protiv ovdje njih stotinu, mi smo ratovali, niti je Tudjman kriv sam da ga nisu Hrvati podrzavali, masa da ga nije podrzavala," kaze vlasnik kafica.

U optuznici protiv Milosevica Borovo je navedeno kao mjesto u kojem je lokalna srpska milicija u stali drzala i maltretirala oko 80 ne-Srba. Srbi s kojima smo razgovarali odbijali su u detalje razgovarati o ratnim dogadjajima, u kojima su, rekli su, dobrovoljno sudjelovali. "Branili smo svoje kuce, ali to je proslost, zelim da zaboravim i da nas svi ostave na miru. Gledali ste onu emisiju, "trazili ste gledajte"? E tako smo mi prosli". kaze 32-godisnji Rade, samohrani otac sestogodisnje djevojcice.

Nakon reintegracije Borovo Selo dijeli sudbinu ostatka Hrvatske - nezaposlena je vecina od oko 6000 stanovnika. Osudjeni na zivot u getu jer ih, kazu, ne vole niti u Srbiji niti u Hrvatskoj, prezivljavaju od poljoprivrede i sverca. Vremena kad se dobro zivjeli za njih su prosla s raspadom "krajine".

XS
SM
MD
LG