Linkovi

Kako je nova tehnologija transformirala skijanje? (10/2/02) - 2002-02-10


U članku vezanom uz Olimpijadu u Salt Lake Cityju, “New York Times” piše o tome kako je nova tehnologija transformirala skijanje. Od prošle zimske Olimpijade u Naganu, uvedene su nove kraće skije, šire na krajevima i uže u sredini, s utorom na stranama, koje omogućuju razvijanje većih brzina i oštrije zaokrete. Istovremeno, promijenile su se i pancerice – postale su čvršće i veće – kako bi zaštitile zglobove. Zatim su uslijedili i novi vezovi, a sve je to dovelo do bržeg i agresivnijeg skijanja. Jedna od popratnih pojava novog trenda je – kako piše “Times” – i znatno povećanje broja ozljeda koljena, koje sa sobom donose velike brzine.

“Washington Post” na naslovnici se bavi jednom lokalnom temom – kakva će ova godina biti za washingtonski turizam? Pred dolazeći popularni festival trešnjihog cvijeta u travnju, stručnjaci iznose prilično loše prognoze – ukupan broj turista koji će ove godine posjetiti grad – 2000. bilo ih je mogao bi pasti za oko 15 posto. Broj stranih studenata u gradu mogao bi se prepoloviti. Prema procjenama, Washington je od napada od 11. rujna već izgubio milijardu i 250 milijuna godina. Ukupni prihod od turizma mogao bi pasti za 30 do 50 posto.

Najtiražniji američki dnevnik “USA Today” donosi vijest da iznenađenja doista mogu izazvati moždani udar! Prema rezultatima istraživanja provedenog u Izraelu, nagli pokreti, obično izazvani iznenađenjem, povećavaju opasnost od kapi za čak 33 puta. Nakon iznenađenja, drugi najuobičajeniji povod koji dovodi do kapi su negativne emocije – uznemirenost, ljutnja, osjećaj krivnje, strah, razdraženost i nervoza. Rezultati istraživanja, provedenog na sveučilištu Tel Aviva, predstavljeni su jučer na godišnjem skupu Američke udruge stručnjaka za moždani udar, održanom u San Antoniju u Texasu.

XS
SM
MD
LG