Linkovi

Prvo američko olimpijsko odličje - srebro u ženskom akrobatskom skijanju (10/2/01) - 2002-02-10


Prvi dan 19. zimskih Olimpijskih igara u Salt Lake Cityju donio je i prva odličja. Postignuti su i prvi svjetski i olimpijski rekordi. Za hrvatske sportaše – loš dan.

Nadmorska visina od 1.425 metara – najavljivali su organizatori Olimpijade – donijet će nove svjetske rekorde u brzom klizanju, jer je na tim visinama led kompaktniji, a manji je i otpor zraka. Očekivanja su se ostvarila već prvog dana, na klizalištu Utah Olympic Oval, u natjecanju klizača na 5.000 metara. Nizozemac Jochem Uytdehaage prevalio je tu razdaljinu za 6 minuta i 14 desetinki, postigavši time novi svjetski i novi olimpijski rekord i – naravno – osvajajući zlatnu medalju. Amerikanac Derek Parra je za tri sekunde sporiju vožnju osvojio srebro, a Nijemac Jens Boden brončanu medalju.

Prva olimpijska medalja koja je došla u američke ruke bila je srebrna - i izborila ju je Shannon Bahrke koja je u natjecanju u akrobatskom skijanju bila iza Norvežanke Traa Kari.

U novoj olimpijskoj disciplini – skijaškom trčanju na 15 kilometara, gdje natjecatelji svi u istom trenutku polaze sa startne crte – zlatnu medalju je osvojila Talijanka Stefania Belmondo, srebro je pripalo Ruskinji Larissi Lazutini, a brončanu medalju je izborila Čehinja Katerina Neumannova. Natjecanje na terenima Soldier Hollowa bilo je zanimljivo, uz ostalo, po tome što je održano na preko 1.800 metara nadmorske visine, što zbog prorijeđenog zraka zahtijeva više napora nego na drugim terenima za skijasko trčanje u svijetu.

Na istim je terenima održano natjecanje u takozvanom masovnom skijaškom trčanju u muškoj konkurenciji, na 30 kilometara. Na startnoj se crti tiskalo 70 skijaša, a prvi je, s dvije minute prednosti, stigao Španjolac Johann Muehlegg. Drugi je bio Austrijanac Christian Hofmann, a samo stoti dio sekunde iza njega Mikhail Botvinov – također Austrijanac. U spomenuta dva natjecanja – 15 kilometara skijaškog trčanja za žene i 30 kilometara trčanja za muškarce, natjecali su se i hrvatski sportaši. Rezultati su, međutim, bili vrlo slabi: Damir Jurčević je stigao 63, a Denis Klobučar je bio 66. A u skijaskom trčanju na 15 kilometara, Maja Kezele je stigla na cilj 55. Jučer je u prvom predtakmičarskom spustu Janica Kostelić imala 33. vrijeme. Drugo joj uvježbavanje predstoji danas.

Počela su i natjecanja u ekipnim sportovima - u centru Salt Lake Cityja i u tridesetak kilometara udaljenom Provou. Bjelorusija je pobjedila Ukrajinu s 1:0, Njemačka je s 3:0 svladala Slovačku, a Litva je pobijedila Austriju s 4:2 No, sve su to tek kvalifikacijske utakmice hokejaša koji se za prave okršaje pripremaju tek u zadnja tri dana Olimpijade.

Od današnjih natjecanja najviše pažnje privlače alpinci, točnije natjecanje u spustu u kojem sudjeluje 55 skijaša, a mnogi favorita vide u Georgu Eberharteru. Spominje se i mogući novi rekord u brzom klizanju koje se – u konkurenciji žena na 3.000 metara – održava u dvorani Utah Olympic Oval.

Veliko zanimanje izazivaju i današnji muški skokovi sa 90-metarskih skakaonica u Utah Olympic Parku.

XS
SM
MD
LG