Linkovi

Prvo olimpijsko zlato talijanskoj skijašici Stephaniji Belmondo (9/2/02) - 2002-02-09


Spektakularna tro-i-pol-satna svečanost za gledatelje bila je dar za oči, a kraj fešte su s ogromnim olakšanjem dočekali organizatori. Ne samo da je program prošao bez vidljivih grešaka, nego je prošao bez sigurnosnih incidenata, na čijem je spriječavanju bilo angažirano 16 tisuća djelatnika raznih vojnih i policijskih službi.

Za razliku od jučerašnjeg dana, danas se na ulicama Salt Lake Cityja osjećaju opuštenost i olakšanje, a na sportskim terenima su prva natjecanja rezultirala i prvim medaljama.

U novoj olimpijskoj disciplini – skijaskom trčanju na 15 kilometara, gdje natjecatelji svi odjednom polaze sa startne crte – zlatnu medalju je osvojila Talijanka Stephania Belmondo, srebro je osvojila Ruskinja Larissa Lazutina, a brončanu medalju Čehinja Katerina Neumannova. Hrvatska nordijka Maja Kezele stigla je zadnja, na 55-om mjestu.

Natjecanje na terenima Soldier Hollowa bilo je zanimljivo, uz ostalo, po tome što je održano na preko 1800 metara nadmorske visine, što zbog prorijeđenog zraka zahtijeva više napora nego na drugim terenima za skijasko trčanje u svijetu.

U maloprije spomenutom skijaškom trčanju na 30 kilometara sudjeluju danas Damir Jurčevic i Denis Klobučar. Od trenera bobsleigh ekipe Vilka Ziljka čuli smo da Ivan Sola redovito diže utege, da je Boraska jučer pretrčao tri milje i da im uopće ne smeta neuobičajeno velika nadmorska visina. Kako kaze – bob se munjevitom brzinom spušta do 400 metara i u zavojima postiže pritisak od 5 G, što podrazumijeva izvanrednu kondiciju. Hrvatska bob ekipa nastupa tek 22. veljače. U razgovoru s vođom hrvatskih alpinaca Vedranom Pavlekom čuli smo da je Janica Kostelić vrlo raspoložena, sretna što je nosila hrvatsku zastavu na otvaranju Olimpijade, te da intenzivno vježba na terenima Snowbasina, gdje će se održati natjecanja u alpskom skijanju. Ostali hrvatski alpinci stižu 14. veljače.

XS
SM
MD
LG