Linkovi

Budiša zadovoljan novim sastavom stranačkih tijela HSLS-a (9/2/02) - 2002-02-09


Dražen Budiša je izjavio novinarima da je potpuno zadovoljan novim sastavom stranačkih tijela HSLS-a. Ima i razloga, jer suu sastav tih tijela izabrani oni HSLS-ovci koji ga apsolutno podržavaju. Veliko vijeće HSLS-a, koje broji 79 članova, izabralo je za svog predsjednika Hrvoja Zorića iz Kutine. Saborskom zastupniku Zoriću prije nešto više od godinu dana, na zahtijev Državnog odvjetništva, Sabor je bio ukinuo zastupnički imunitet, koji mu je kasnije vraćen kada je kaznena prijava protiv njega odbačena. Glavna tajnica stranke ostaje i dalje Dorica Nikolić, jedna od najodanijih Budišinih stranačkih suradnica.

Svih šest članova Malog vijeća, koje je predložio Dražen Budiša, potvrdjeni su. Malo vijeće je svojevrsna stranačka vlada, vrlo bitno tijelo koje izmedju dva stranačka sabora, donosi važne stranačke odluke. S toga je odnos snaga u njemu vrlo bitan i gospodin Budiša, čini se, može računati na njegovu lojalnost. Malo vijeće čini predsjednik HSLS-a, četiri dopredsjednika, glavni tajnik te do osam članova koje imenuje predsjednik stranke. Budiša je u to tijelo predložio, a Veliko vijeće prihvatilo Željka Glavana, Maria Kovača, Josipa Karduma, Darinka Kosora, Daria Končurata i Milku Blagdan.

Dražen Budiša u to važno stranačko tijelo nije predložio nijednog od svojih stranačkih ministara, koji pripadaju suparničkoj struji unutar stranke. Ostavio je, medjutim, otvorenom mogućnost da u Malo vijeće imenuje još dva člana, koji mogu biti i iz redova njegovih unutarstranačkih oponenata. Malo vijeće će idućeg tjedna odlučivati o sudbini HSLS-ovih ministara u Vladi. Stavove i ocjene koji su iznošeni na zatvorenoj konstituirajućoj sjednici Velikog vijeća, Dražen Budiša nije htio iznositi pred novinarima.

XS
SM
MD
LG