Linkovi

Otvaranje Olimpijade - "svečanost posvećena američkim junacima" (9/2/02) - 2002-02-09


Kao što se moglo i očekivati, američki listovi mahom jutros svoje naslovnice posvećuju svečanom otvorenju Olimpijade u Salt Lake Cityju. Los Angeles Times piše o “svečanosti posvećenoj američkim junacima – od pionira američkog Zapada do tisuća žrtava terorističkih napada od 11. rujna”. Losanđeleski dnevnik opisuje i atmosferu pred otvaranje – zbog izuzetno jakih mjera sigurnosti, tisuće su gledatelja čekale satima da bi ušle u stadion Rice-Eccles, nad kojim su lebdjeli borbeni helikopteri tipa Black Hawk. Na samom stadionu, 55 tisuća gledatelja podnosilo je vrlo niske temperature i jaki vjetar da bi pratilo trosatnu svečanost.

“New York Times” posebno ističe da je za mnoge gledatelje na stadionu emocionalni vrhunac večeri bilo unošenje američke zastave spašene iz ruševina Svjetskog trgovinskog centra. U tom je trenutku ta zastava – piše “Times” – simbolizirala čvrstinu Sjedinjenih Država i Olimpijade.

“Washington Post” piše o da je Olimpijada otvorena s jakim osjećajem nacionalnog ponosa. Washingtonski dnevnik podsjeća da se nakon terorističkih napada od 11. rujna čak razmatrala mogućnost otkazivanja dolazeće Olimpijade, no organizatori su umjesto toga odlučili pojačati sigurnost. Tjedan dana nakon Superbowla, finalne utakmice sezone u ligi profesionalnog američkog nogometa, koja je također održana u rodoljubnom duhu, američki patriotizam je – piše “Post” – na otvaranju Olimpijade jednostavno spontano izbio.

XS
SM
MD
LG