Linkovi

U Salt Lake Cityju svečano otvorene 19. Zimske olimpijske igre - 2002-02-09


Mješavina blještavog spektakla, sportske snage i vedrine, te dostojanstvenog podsjećanja na tragediju koju tek treba nadvladati – teško da su mimoišli sentimentalnu točku bilo kojeg od 60 tisuća ljudi okupljenih na stadionu Rice-Eccles.

Olimpijadu je proglasio otvorenom predsjednik Bush, kako je rekao, u ime ponosne, odlučne i zahvalne nacije. Olimpijski plamen upalila je američka hokejaška reprezentacija s Olimpijade 1980. Olimpijsku zastavu, koja predstavlja pet Olimpijskih kontinenata i tri olimpijska stupa unijeli su astronaut i bivši američki senator John Glenn, dobitnik Nobelove nagrade za mir, južnoafrički biskup Desmond Tutu, australska atletičarka i olimpijska pobjednica Cathy Freeman, japanski olimpijski pobjednik, skijaš Kazujoši Funaki i – za Europu – poljski dobitnik Nobelove nagrade za mir Lech Walesa.

Dvosatna ceremonija otvaranja prve zimske Olimpijade 21. stoljeća obilježena je s puno simbolike. “Unutarnji plamen” – koji je proglašen simbolom 19. zimske Olimpijade – bio je utkan u koreografiju velike predstave u kojoj je sudjelovalo čak 5 tisuća izvođača.

Među simbolima koji su trebali prikazati snagu čovječanstva, njegovog duha i sposobnost pobjede nad zlom bila je desetminutna predstava nazvana “Dijete svjetlosti”. 800 klizača u toj predstavi snagom vatre nadvladava zlo tako što ujedinjuje sve kulture, tradicije i narode svijeta.

Među simboličnim segmentima programa bio je i nastup 5 indijanskih plemena starosjedilaca države Utah, čije je jedinstvo uspoređeno s jedinstvom sportaša s pet kontinenata svijeta koji su se okupili na Olimpijadi.

Program u Salt Lake Cityju započeo je, međutim, bez simbolike, bez umjetničkih izraza koji se mogu različito tumačiti. Bio je vrlo realan – podsjećanje na žrtve napada od 11. rujna: njujorški policajac Daniel Rodrigues pjevao je, praćen tisućama glasova na stadionu, “God Bless America” - “Bože blagoslovi Ameriku”.

Zatim je uslijedila potpuna tišina. Osam američkih olimpijaca unijelo je u stadion zastavu Sjedinjenih Država koja je izvađena iz ruševina Svjetskog trgovinskog centra.

Uz nazočnost predsjednika Georgea Busha, predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora Jacquesa Roggea i predsjednika Organizacijskog odbora Olimpijade Mitta Romneya – salutirano je zastavi uz američku himnu koju je pjevalo 350 članova zbora Mormon Tabernacle.

Prodefiliralo je zatim više od 2.300 sportasa iz 77 zemalja – što je rekordni broj i natjecatelja i zemalja sudionica u povijesti suvremenih Zimskih olimpijskih igara. Na čelu svečane povorke - koja je gotovo sat vremena bila praćena neprekidnim pljeskom i pozdravima oduševljene publike – bila je zastava Grčke, kao zemlje u kojoj su Olimpijske igre nastale.

Zadnja reprezentacija koja je prošla kroz stadion bila je američka. Zastavu zemlje domaćina nosila je Amy Patersen,jedina Amerikanka koja se može pohvaliti da sudjeluje na petim zaredom Olimpijskim igrama.

Na čelu hrvatske reprezentacije, sa zastavom u rukama bila je Janica Kostelić. Na čelu reprezentacije Bosne i Hercegovine – Enis Bečirbegović, i tako redom...

Na kraju treba izdvojiti i nastupe The Dixie Chics, Stinga, Rite Coolidge i LeAnne Rimes.

XS
SM
MD
LG