Linkovi

Mješoviti zbor mormonske crkve (8/2/02) - 2002-02-08


U programu svečanog otvaranja Zimskih olimpijskih igara, u Salt Lake Cityu, među nekima od najvećih imena iz svijeta glazbe, sudjelovat će i lokalni, ali svjetski poznati, mjesoviti zbor mormonske crkve – Mormon Tabernacle Choir. Tom slavnom američkom zboru dodjeljeno je središnje mjesto u svečanostima otvaranja, a vidjet ćemo ga, i čuti, i tijekom cijelog trajanja Igara.

Eugene Ormandy, slavni ravnatelj i glazbeni direktor Filadelfijskog orkestra, nazvao je Mormon Tabernacle Choir “najboljim zborom u svijetu”. U svijetu je, svakako, jedan od najslavnijih. Iz ogromne, nadsvodjene crkve koja istovremeno sluzi i kao izvanredno akusticna koncertna dvorana, nekonfesionalni nastupi tog zbora prenose se, iz Salt Lake Citya, putem radijskog programa “Glazba i govorna rijec”, u cijeloj Americi, i Kanadi, svakog tjedna, jos od 1929. godine. Njihovi bozicni koncerti, putem televizije, u cijelom svijetu. Zbor takodjer ide na medjunarodne turneje, nastupao je na 5 predsjednickih inauguracija, izdao, od 1910. do danas, preko 150 albuma od kojih je pet dostiglo “zlatni”, a dva “platinasti status”, a dobitnik je i nagrade Grammy, za izvedbu “Battle Hymn of the Republic”. Pojavio se i u nekoliko filmova, nastupao s njujorskim Filharmonijskim orkestrom, Filadelfijskim orkestrom, londonskom Kraljevskom filharmonijom, jeruzalemskim simfonijskim orkestrom i, nebrojeno puta, sa simfonijskim orkestrom drzave Utah. Cesto samo uz pratnju vlastitih, mamutskih, orgulja sa preko 2.000 svirala.

G. 1846, Mormoni su krenuli na daleki zapad, u potrazi za mjestom na kojemu ce moci slobodno stovati Boga. Dvadesetcetvrtog srpnja 1847, prva je skupina mormonskih pionira – njih 147, presla krsne planine Wasatch i pred sobom ugledala prostranu dolinu. Njihov vodja, Brigham Young, zagledan dugo i ozbiljno u prostor pred sobom, konacno je rekao:”Dosta je. Ovo je pravo mjesto!” Samo 29 dana kasnije, rodio se i pjevacki zbor.

Otada, on je prerastao u jednu od najstovanijih u svijetu glazbenih organizacija. Sve je u prici o tom zboru - izvanredno! Od njihove bogate glazbene knjiznice do garderobe za njegovih 360 clanova. Uci u zbor nije lako. U prvom redu, treba biti dobar mormon. To, izmedju ostaloga, znaci i - nema alkohola ili duhana. Deset posto od godisnjih prihoda, svaki clan mora dati zboru. Svaki clan mora zivjeti u radijusu od 100 milja, 160 kilometara, od sredista Salt Lake Citya, odnosno njegovog Temple Square, trga na kojemu je mormonski hram. Mnogi tu udaljenost i nekoliko puta na tjedan prevaljuju. Naravno, za primanje u zbor potrebno je proci i sve audicije i cijeli niz vokalnih i pismenih testova. Potrebno je, sa 80%, sudjelovati na koncertima i turnejama i, naravno, na probama koje se odrzavaju dva puta tjedno. Clanovi zbora ne primaju nikakvu novcanu naknadu. Sve se temelji na volonterskom radu. Jedina nagrada je radost sto svojim talentom mogu doprinijeti tako uvazenom zboru. Za mnoge, clanstvo u njemu obiteljska je tradicija. Vrlo cesto u zboru pjevaju oba bracna druga, a mnoge obitelji mogu se pohvaliti da su clanovi zbora vec trecu, cetvrtu generaciju….Medju njima zastupljene su najrazlicitije profesije – lijecnici, pravnici, racunovodje, domacice, sekretarice, vladini uposlenici, biznismeni….

Jedinu zaradu zbor ostvaruje prodajom svojih albuma. Profit, zapravo, nikada za svog postojanja nije pokazao. Na turneje ide otprilike svake dvije-tri godine, upravo zbog astronomskih putnih troskova za preko 300 clanova zbora. Ali novac, kazu, nikad nije ni bio svrha ili poticajna okolnost.

Nastupali su u velikim koncertnim dvoranama Evrope, Meksika, Brazila, Kanade, Japana, Australije, Izraela, Rusije…I diljem Sjedinjenih Drzava. U svom gradu, Salt Lake Cityu, zvanom i “crossroads of the West”, Raskrsce zapada, Mormon Tabernacle Choir, vec gotovo stoljece i pol, izvodi svete himne Crkve Isusa Krista Svetaca posljednjih dana, zborska djela velikih svjetskih majstora, songove iz americkih musicala, tradicionalne i popularne pjesme ove i mnogih drugih zemalja svijeta…sebi na radost i milijunima drugih!

XS
SM
MD
LG