Linkovi

Koliko je utjecajan Tom Ridge? (8/2/02) - 2002-02-08


Direktor američkog Ureda za domovinsku sigurnost Tom Ridge izjavio je da se Amerikanci trebaju priviknuti na ideju da je prijetnja terorizma permanentno stanje u dvadeset i prvom stoljeću. No također je rekao da su Sjedinjene Države sigurnije danas negoli su to bile u vrijeme terorističkih napada od 11. rujna. Izvješćuje Jim Malone.

Gospodin Ridge nalazi se na položaju direktora Ureda za domovinsku sigurnost četiri mjeseca. U svom izlaganju u Nacionalnom novinarskom klubu u Washingtonu izjavio je da iako je zemlja u smislu sigurnosti u boljem stanju, Amerikanci će morati naučiti da žive s novim realnostima nakon 11. rujna: "Nažalost, prijetnja terorizma je neizbježna, nepromijenjiva činjenica života u dvadeset i prvom stoljeću. To se neće izmijeniti. To je permanentno stanje kojem se Amerika i cijeli svijet moraju prilagoditi."

U suprotstavljanju prijetnji terorizma, administracija predsjednika Busha predlaže da se udvostruči iznos novca koji savezna vlada troši na domovinsku sigurnost i traži da Kongres odvoji za tu svrhu 38 milijardi dolara.

Ridge: Neprijatelj je bistar i odlučan

Direktor Ureda za domovinsku sigurnost Tom Ridge je izjavio kako će se dodatna sredstva utrošiti na poboljšanje sigurnosti američkih granica, bolje praćenje stranih posjetitelja u zemlji i povećanjem broja osoblja spasilačkih službi koje odgovaraju na terorističke napade. On je također rekao kako Amerikanci moraju shvatiti da imaju posla s odlučnim neprijateljem: "Neprijateljem koji ne iskazuje znakove ustručavanja od korištenja biološkog oružja, neprijatelja za kojeg smatram da se neće ustručavati koristiti bilo koje oružje za masovno uništavanje. Taj je neprijatelj bistar i odlučan. Mi moramo biti bistriji i odlučniji i ja sam uvjeren da to i jesmo."

Meese: Ridge - koordinator bez moći

Predsjednik Bush je gospodina Ridgea imenovao na dužnost kako bi konsolidirao i usmjeravao domovinsku sigurnost koordinirajući rad između različitih saveznih agencija na kojima leži odgovornost na području domovinske sigurnosti. No ovaj je tjedan list New York Times izvijestio kako se čelnici nekih agencija opiru naporima gospodina Ridgea da se konsolidiraju nastojanja i sredstva, posebice po pitanju sigurnosti granica.

To ne čudi bivšeg saveznog tužitelja Edwina Meesea, koji piše o pitanjima domovinske sigurnosti za Zakladu Heritage, konzervativnu istraživačku orgaanizaciju ovdje u Washingtonu. Gospodin Meese kaže da budući da Tom Ridge nema ovlasti ili kontrolu nad proračunom agencija, njegova je uloga reducirana na koordinatora bez moći da prisili druge agencije da surađuju ili promjene metode rada. "Možete uzeti Toma Ridgea i učiniti ga generalom s četiri zvjezdice, sa šest zvjezdica na ramenu, međutim nijedan dužnosnik Bijele kuće neće imati snage da vodi cijelu operaciju. Za to će trebati izabrano čelništvo, a to su predsjednik i dopredsjednik. S druge strane, Tom Ridge može biti ključna osoba za osiguravanje koordinacije kao glavna predsjednikova osoba u administraciji."

Težak zadatak lakši s proračunom od 38 milijardi

Tom Ridge odbacuje zabrinutost glede njegove djelotvornosti, tvrdeći da mu je predsjednik dao sve potrebne ovlasti kako bi zemlju učinio sigurnijima na terorističke napade u budućnosti: "Predsjednik je to učinio prioritetom. Ja sam ovdje sad četiri mjeseca i ljudi su zabrinuti zbog mojih ovlasti, međutim, ja bar imam 38 milijardi dolara u proračunskim ovlastima u četiri mjeseca. I to uopće nije loše."

Ipak, skoro pet mjeseci nakon napada koji su izmijenili Ameriku, politički analitičari kažu da Tom Ridge otkriva koliko teško može biti da se izmjeni savezna birokracija.

XS
SM
MD
LG