Linkovi

Mesić: "Transkripti nisu smjeli ugledati svjetlo dana" (8/2/02) - 2002-02-08


Predsjednik Stipe Mesić i premijer Ivica Račan postigli su dogovor o reformi hrvatskih tajnih službi.

U Vili Weis na Pantovčaku danas je postignut konačan dogovor o preustroju hrvatske obavještajne zajednice. Predsjednik Stipe Mesić Glasu Amerike je potvrdio da je s premijerom, nakon serije razgovora, danas definirao osnovne principe rada koji bi u tajne službe uveli reda i u budućnosti onemogućili njihovu zloupotrebu.

"Danas smo se dogovorili i o organizaciji i o funkcioniranju obavještajnih službi i u vojnom i u civilnom kompleksu," rekao je predsjednik Mesić.

Hrvatskoj je u interesu da što prije zakonski, u skladu sa standardima Europske Unije, uredi djelovanje sigurnosno-obavještajnih službi. Vlada očekuje da država već u svibnju uđe u "MAP", Akcijski plan za članstvo u NATO savezu.

Prema dogovoru Mesića i Račana, umjesto dosadašnjih pet u Hrvatskoj bi postojale tri obavještajne službe, jedna vojna i dvije civilne, obavještajna i kontraobavještajna. Vojna tajna služba bavila bi se isključivo prikupljanjem vojnih informacija bez mogućnosti uplitanja u civilni sektor što je do sada bio slučaj.

Predsjednik se slaže s premijerom u ocjeni da je stanje u tajnim službama katastrofalno. Kao primjer naveo je transkripte razgovora bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića koje su snimale hrvatske tajne službe, a u nastavcima objavljuje hrvatski tjednik Globus.

"Transkripti nisu smjeli ugledati svjetlo dana jer su bili zaštićeni vojnom tajnom, međutim vojna tajna je brisana, mislim da nije trebala biti," kazao je za Glas Amerike predsjednik Mesić.

Tajno snimani razgovori, čiju je autentičnost potvrdilo Ministarstvo obrane, kazuju vrlo malo o Miloševićevoj ulozi u ratu na području bivše Jugoslavije. Prenijeti su njegovi razgovori s obitelji, visokim dužnosnicima jugoslavenske vlade, a u jednom dijelu, tvrdi se, zabilježen je i razgovor što ga je 1996. Milošević vodio s bivšim američkim predsjednikom Billom Clintonom.

Predsjednik i Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH i premijer nisu konzultirani prije skidanja oznake vojne tajne s transkripata.

XS
SM
MD
LG