Linkovi

Fižulić: “Moj odlazak u SAD u ovoj situaciji bio bi smiješan” (7/2/02) - 2002-02-07


Danas je hrvatski ministar gospodarstva Goranko Fižulić objasnio razloge otkazivanja svojeg posjeta Sjedinjenim Državama. Ministar Fižulić smatra da se radi o ispravnoj odluci, jer “slijedom događanja u proteklih nekoliko dana, shvatio sam da se mogu naći u nezavidnoj situaciji – da budem nevjerodostojan, da ne kažem grubu riječ “smiješan”, u tome što ću biti prisiljen otići pod ostavkom, ili je dati za vrijeme službenog puta, zbog ovih ili onih razloga. I kada je to bilo razvidno, naravno da sam, u konzultaciji s drugima, shvatio da je moj put nepotreban, moj put osobno. Formulacija koja je otišla iz Ministarstva gospodarstva nije bila dovoljno precizna. Ona se odnosila na kompletno otkazivanje New Yorka i Los Angelesa. No, mi ne možemo otkazati, niti smo mi bili jedini gosti iz Hrvatske, konferenciju u Washingtonu. Mi smo tamo bili gosti.

Što moguća smjena petorica HSLS-ovih ministara znači za ukupni rejting Hrvatske? “Svaka politička nestabilnost u Hrvatskoj Hrvatsku uvijek na neki način košta, kao što nas je koštalo u proteklih deset godina. Naravno da je na prvom mjestu svih investitorskih poduhvata u Hrvatskoj politička stabilnost, a na drugo, treće i četvrto mjesto dolaze svi oni ostali parametri,” kazao je ministar Fižulić.

Petorica HSLS-ovih ministara traže od Dražena Budiše i Malog vijeća da im se jasno predoče kriteriji po kojima bi trebali biti smijenjeni, a ukoliko se to ne dogodi, oni će aktivirati svoje zastupničke mandate u hrvatskom Saboru, što bi neminovno dovelo do novih raskola u HSLS-u.

Ministar Fižulić ove medijske spekulacije nije htio ni potvrditi, ni demantirati. “Neka Malo vijeće donese svoje odluke, a ministri iz redova HSLS-a, i ne samo ministri, nego i ostali članovi izvršne vlasti, nakon toga će donijeti svoje odluke. Činjenica je da nas svih petorica imamo saborske mandate, prema tome, i tu činjenicu i te kako treba uvažavati.”

Usput budi rečeno, koalicijska Vlada premijera Račana obilježila je danas dvogodišnjicu mandata, ocijenivši da je učinila više od planiranog, a premijer je istaknuo da će, unatoč stranačkim događanjima, Vlada raditi odgovorno.

XS
SM
MD
LG