Linkovi

Broj nezaposlenih u Hrvatskoj premašio rekordnih 400 tisuća (7/2/02) - 2002-02-07


U Hrvatskoj je koncem siječnja zabilježeno 411.115 nezaposlenih, što je do sada rekordan porast nezaposlenosti. Hrvatska danas ima 30.000 nezaposlenih više nego lani u ovo doba godine. Vijest da je broj ljudi bez posla probio crtu od 400.000 objavila je na današnjoj tiskovnoj konferenciji Sanja Crnković-Pozaić, ravnateljica hrvatskog Zavoda za zapošljavanje. Time je stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj dosegnula 23,1%.

Ravnateljica Zavoda za zapošljavanje objašnjavala je novinarima da je porast broja nezaposlenih dijelom administrativne prirode: “..Vidimo da se u tijeku siječnja zbog primjene novog Zakona o pravima hrvatskih branitelja, na evidenciju javilo novih 6.023 branitelja, od onih koji prethodno nisu ostvarili pravo na novčanu naknadu.”

Naime, prema izmijenjenom Zakonu o hrvatskim braniteljima, do sutra se Zavodu za zapošljavanje moraju prijaviti oni nezaposleni branitelji, koji nisu ostvarili pravo na mirovine i druge naknade. Oni se prijavljuju na Zavod kako bi stekli pravo na mjesečnu naknadu od 900 kuna, koliko primaju nezaposleni. Osim ovih, ravnateljica Sanja Crnković-Pozaić navodi i druge uzroke porasta broja nezaposlenih. “Imamo također i ponovna javljanja osoba koje su bile u našim javnim radovima i imamo nešto povećani broj novih javljanja zbog stečaja u siječnju.”

Broj nezaposlenih porastao je u gotovo svim kvalifikacijskim skupinama, te u svim županijama, osim Primorsko-goranske. Tijekom siječnja ove godine, prema podacima Zavoda za zapošljavanje, u Hrvatskoj se zaposlilo 10.200 osoba, ali se na burzu rada tijekom istog mjeseca prijavilo 33.500 ljudi, dakle, tri puta više.

Zapošljavanje je najintenzivnije u obrazovanju, zdravstvenoj i socijalnoj skrbi, poslovanju nekretninama i na području poslovnih usluga. Rast nezaposlenosti u Hrvatskoj traje od 1999. Ravnateljica Zavoda za zapošljavanje najavila je, međutim, da se uskoro može očekivati prestanak trenda rasta broj nezaposlenih.

XS
SM
MD
LG