Linkovi

Zagreb: Misija MMF-a započela razgovore o provedbi stand-by aranžmana (7/2/02) - 2002-02-07


Misija Medjunarodnog monetarnog fonda zapocela je danas reviziju o izvrsenju stand-by aranzmana koji je Hrvatskoj odobren u ozujku prosle godine. Misija ce u Hrvatskoj boraviti do 15. veljace.

U narednih osam dana troclana misija MMF-a koju vodi Hans Flickenshild analizirat ce rezultate stand-by aranzmana koji bi trebao biti zakljucen na proljece. Clanovi misije jutros su se na Markovu trgu sastali s predstavnicima Vlade koji su ih izvijestili o postignutim rezultatima. Na pocetku vladine sjednice, koja je zbog sastanka kasnila sat vremena, premijer Ivica Racan izrazio je zadovoljstvo pocetkom razgovora. U ozujku prosle godine MMF je Hrvatskoj odobrio 250 milijuna dolara specijalnih prava vucenja koje Hrvatska nije koristila.

Uvjetovane ekonomske perfomanse, rast BDP od 4,2 posto, inflacija do 4,5 posto,zavrsetak godine s proracunskim deficitom od 5,3 posto BDP-a, vlada je ispunila. Ministar financija Mato Crkvenac izjavio je da je budzetski deficit nizi od uvjetovanog, inflacija na kraju godine 2,6 posto a proslogodisnji BDP veci je i iznosi 4,4 posto.

Uvjete na koje se vlada obavezala a nije ih u potpunosti ispunila odnose se na otpustanje 10 tisuca ljudi iz javnih sluzbi i deset postotno smanjenje u ukupnoj masi placa. Unatoc tomu, Vlada se nada pozitivnom ishodu revizije misije MMF-a i zakljucenju proslogodisnjeg aranzmana. Nakon toga zapoceli bi razgovori o novom, takodjer, stand-by aranzmanu. Sporazum s MMF-om Hrvatskoj treba radi poboljsanja kreditnog rejtinga, kao dokaz stranim investirorima da Vlada u Zagrebu provodi kredibilnu monetarnu politiku na koju se sporazumom obavezala i da ce nastaviti sa zapocetim reformama.

XS
SM
MD
LG