Linkovi

Enronovi direktori odbili svjedočiti u Kongresu (7/2/02) - 2002-02-07


Četiri direktora korporacije Enron, za koje se vjeruje da su odigrali ključnu ulogu u njenom kolapsu, odbili su svjedočiti u Odboru Zastupničkog doma za trgovinu i energetiku. Stečaj Enrona najveći je do sada u američkoj povijesti. Bivši financijski direktor korporacije Enron, Andrew Fastow, izjavio je pred odborom Zastupničkog doma da ne može dati iskaz, te pozvao na pravo koje mu daje peti amandman američkog ustava, kako bi izbjegao da sam sebe inkriminira.

"Gospodine predsjedatelju, želio bi odgovoriti na pitanja ovog odbora, ali na temelju savjeta odvjetnika, s štovanjem uskraćujem odgovore temeljeći to na zaštiti koju mi pruža Ustav Sjedinjenih Država."

Interna revizija korporacijske dokumentacije ukazuje na to da je on rukovodio složenim partnerstvima koje se koristilo za prikrivanje rastućih dugova, dok je istovremeno ostvarivao osobnu dobit u desecima milijuna dolara.

Drugi ključni čovjek u propasti Enrona, direktor Globalnih financija Michael Kopper, takodjer se odlučio uskratiti odgovore na temelju zaštite petog amandmana na ustav, kao što su to učinila i dva sadašnja direktora sektora financija i rizika.

XS
SM
MD
LG