Linkovi

Tenet: Al-Qaida još predstavlja prijetnju (7/2/02) - 2002-02-07


Direktor Središnje obavještajne agencije CIA-e George Tenet upozorio je da teroristička mreža al-Qaida i dalje predstavlja opasnost, unatoč vojne kampanje, na čelu sa Sjedinjenim Državama, na njihove ciljeve u Afganistanu. Gospodin Tenet svoje je komentare iznio u svjedočenju pred senatskim Odborom za obavještajne djelatnosti.

Gospodin Tenet je naveo napredak u kampanji protiv al-Qaide, izjavivši da je tisuću terorista operativaca lišeno slobode u šezdeset zemalja svijeta od terorističkih napada na Sjedinjene Države od 11. rujna. No direktor CIA-e je napomenuo da ova teroristička mreža i dalje predstavlja prijetnju.

"Al-Qaida još nije uništena. Ova i slično orijentirane organizacije i dalje su voljne i spremne udariti na nas. Čelnici al-Qaide, koji su još uvijek u bijegu, pokušavaju pregrupirati organizaciju i nastaviti sa svojim terorističkim aktivnostima."

Gospodin Tenet je izjavio da je al-Qaida i dalje zainteresirana da napada - kako je on to rekao - 'upadljive ciljeve', uključujući i Zimske olimpijske igre koje sutra počinju u Salt Lake Cityju, u saveznoj državi Utah. Napomenuo je kako al-Qaida planira udariti na ciljeve Sjedinjenih Država i saveznika u Europi, Bliskom istoku, Africi i Jugoistočnoj Aziji.

"Američki diplomatski i vojni objekti izloženi su velikom riziku, posebno u istočnoj Africi, Izraelu, Saudijskoj Arabiji i Turskoj. Operacije protiv američkih ciljeva mogu biti pokrenute od ćelija al-Qaide koje se već nalaze u većim gradovima Europe i Bliskog istoka. Al-Qaida također može iskoristiti svoju nazočnost u vezama s drugim skupinama u zemljama poput Somalije, Jemena, Indonezije i Filipina."

George Tenet je izjavio da bi ova teroristička mreža mogla pokrenuti nove operacije koristeći kemijsko i biološko oružje, a također i ono što je direktor CIA-e nazvao - 'napravama za širenje radioaktivnosti'. Napomenuo je da su al-Qaida i druge organizacije pokušavale nabaviti takva oružja. Prvi čovjek CIA-e naglasio je također i sve veću opasnost od raketa, napomenuvši da bi do 2015. godine Sjedinjenim Državama mogla prijetiti opasnost od interkontinentalnih balističkih raketa iz Sjeverne Koreje, Irana i možda Iraka. Gospodin Tenet je izrazio zabrinutost zbog napetosti između Izraela i Palestinaca, napomenuvši da eskaliranje nasilja dovodi do povećanja terorističkih aktivnosti.

Uz to što je iznio pojedinosti o mogućim prijetnjama u budućnosti, direktor CIA-e je u svjedočenju pred Senatom branio i ulogu svoje agencije u borbi protiv terorizma. Američke su se obavještajne agencije našle na udaru članova Kongresa jer nisu uspjele zaustaviti terorističke napade od 11. rujna. Gospodin Tenet je izjavio kako te agencije nisu imale konkretne podatke o napadima na New York i Washington prije nego što su se oni dogodili. No napomenuo je da su zaustavljena tri ili četiri napada u inozemstvu prošle godine na američke ciljeve, te da su ometeni brojni napadi nakon 11. rujna.

XS
SM
MD
LG